UDMR considera ca varsta minima de vot ar putea fi redusa de la 18 la 16 ani, iar cea pentru candidatura la functiile din administratie de la 21 la 20 de ani. Ambele initiative vor fi supuse dezbaterii publice in perioada campaniei electorale, a anuntat luni, intr-o conferinta de presa, presedintele executiv al uniunii, Kelemen Hunor.

"Vom discuta cu tinerii si vom oferi cateva propuneri spre dezbatere publica. Vom initia o dezbatere publica in ceea ce priveste reducerea varstei minime pentru vot, de la 18 la 16 ani. In urma dezbaterii publice vom vedea daca aceasta initiativa va avea sustinere, iar daca va avea, vom initia un proiect de lege privind modificarea varstei minime", a declarat Kelemen, citat de Mediafax.

El a motivat nevoia reducerii varstei de vot prin faptul ca tinerii de 16 sunt „oameni maturi, seriosi si daca ei vor vota, o vor face pentru viitorul lor”.

"Dupa un ciclu electoral, ei vor avea 20 de ani, unii dintre ei termina facultatea sau vor fi in ani terminali si este bine sa aiba orice om la varsta de 16 ani posibilitatea de a merge la vot", a spus presedintele executiv al UDMR.

Cea de-a doua propunere a undemeristilor, care va fi supusa dezbaterii publice, este reducerea limitei de varsta de la 21 la 20 de ani pentru candidatura la structurile administratiei publice locale.

"Credem ca varsta poate fi coborata cu un an. Am observat in secuime, in Bihor, in Satu Mare, un apetit din partea tinerilor de a participa la viata publica. Credem ca ar fi binevenita o astfel de modificare a legislatiei, fiindca un om la 20 de ani a terminat scoala, facultatea sau este in ani terminali si poate participa la activitatile comunitatii locale ca si consilier local sau consiliul judetean", a spus Kelemen Hunor.

Potrivit acestuia, pe listele UDMR la alegerile locale din acest an au fost foarte multi tineri de 24-26 de ani. "UDMR este pregatita sa acorde locuri eligibile pentru consilii locale sau judetene tinerilor de 20 de ani. Si acum avem consilieri locali si chiar primari de 24-25 de ani", a adaugat Kelemen.

Presedintele executiv al UDMR a participat, luni, la lansarea autobuzului campaniei de informare a uniunii intitulata "Votarea e beton", care are scopul de a creste participarea la vot in randul tinerilor.