Romania nu vrea sa se implice in discutiile dintre Israel si Palestina. Este opinia presedintelui Traian Basescu exprimata la finalul intalnirii cu presedintele Autoritatii Palestiniene, Mahmoud Abbas. In schimb, liderul palestinian a declarat ca Romania are calificarea necesara sa intervina in negocierile dintre cele doua parti, relateaza Realitatea TV.

Intrebat daca Romania doreste o implicare concreta mai activa in negocierile israeliano-palestiniene, presedintele Traian Basescu a raspuns ca tara noastra "nu vrea sa interfereze procesele in desfasurare, in schimb Romania are interese majore de securitate, interese economice si interese legate de comunitatile romanesti din tarile din regiune". "Nu dorim sa interferam procesele in desfasurare, dar vom fi oricand disponibili sa participam la ele daca vom fi invitati", a afirmat seful statului, citat de NewsIn.

Pe de alta parte, presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas a aratat ca Romania cunoaste bine problemele Orientului Mijlociu, dar este si tara in care, cu aproape 20 de ani in urma, a avut loc prima intalnire israeliano-palestiniana. "Consideram ca Romania cunoaste bine situatia din zona, avand in vedere relatiile indelungate si in diverse domenii pe care le-a avut cu statele din regiune. De aceea am vrut sa mentionez inca o data prima intrevedere israeliano-palestiniana care a avut loc la Bucuresti in anul 1988. Toate aceste lucruri califica Romania sa aiba un rol si ne determina sa o rugam sa-si foloseasca oficiile bune si buna cunoastere pe care o are a situatiei din zona pentru a sprijini acest proces", a declarat Mahmoud Abbas.

Pe langa intalnirea cu Traian Basescu, Mahmoud Abbas are programate in cursul acestor zile convorbiri oficiale cu liderii celor doua Camere ale Parlamentului si cu Muftiul Comunitatii Musulmane din Romania.

Mahmoud Abbas l-a invitat pe Traian Basescu sa viziteze Palestina, iar seful statului roman a spus ca va da curs invitatiei. In cadrul intalnirii, cei doi au analizat situatia din Orientul Mijlociu si au discutat in special despre Liban si despre programul nuclear iranian.

Presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, va sta in Romania, in perioada 3-4 noiembrie, la invitatia presedintelui Traian Basescu.

Seful statului a efectuat, in cursul lunii octombrie, o vizita oficiala in Siria, la invitatia omologului sau, presedintele Bashar Al-Assad, in cadrul careia s-au abordat subiecte legate de cooperarea energetica, dar si situatia din Orientul Mijlociu.