"Am luat o decizie care sa permita Romaniei sa mearga inj continuare pe drumul cresterii economice", a afirmat marti premierul Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei de Guvern in care Executivul a decis adoptarea unei ordonante de urgenta ce prevede amanarea pana la data de 1 aprilie a aplicarii legii privind majorarea cu 50% a salariilor cadrelor didactice.

Cele mai importante declaratii ale premierului Calin Popescu Tariceanu:

  • "Am luat o decizie importanta prin prisma faptului ca poate sa modifice substantial mersul Romaniei dupa o lunga perioada de crestere economica catre criza economica."
  • "Cei care promoveaza astfel de masuri populiste isi imagineaza ca acestea le vor aduce voturi. Eu mi-am asumat riscul ca imi va aduce niste voturi in minus, dar nu pot actiona iresponsabil".
  • "Nu vreau ca Roamania sa se indrepte catre criza economica, inflatie, devalorizarea monedei nationale."
  • "Va voi prezenta date care demonstreaza ca pana in 2005, salariile cresteau doar pentru a tine pasul cu inflatia. Salariul real a crescut abia dupa 2005. Nu vreau sa ne intoarcem inainte de 2005."
  • "Nici Parlamentul, cand a adoptat legea majorarii cu 50%, nici presedintele, cand a promulgat-o, nu au indicat sursele de finantare. Au spus doar ca sunt bani, fara sa aiba habar".
  • "Trebuia sa se renunte la numeroase investitii pentru aplicarea legii. Invatamantul romanesc are nevoie de investitii, de modernizare. Nu putem sa luam banii de la investitii si sa le dam la salarii. Scoala nu se face numai cu salarii, cum crede doamna Ecaterina Andronescu, e nevoie si de investitii".
  • "Impactul acestei legi asupra economiei e demonstrat de faptul ca, in ziua in care ea a fost promulgata de presedinte, leul a scazut, iar tranzactiile Bursei de Valori Bucuresti au fost suspendate. Sunt dovezi obiective ale impactului legii."
  • "Nu sunt de principiu impotriva majorarilor salariale. In timpul mandatului meu am avut cresteri de salarii substantiale pentru bugetari, inclusiv pentru invatamant. Sunt de parere insa ca orice majorare salariala trebuie facuta gradual. De la 1 octombrie intra in vigoare majorarea cu 9% pentru profesori. De la 1 ianuarie, conform prevederilor bugetului aprobat astazi, se vor majora din nou salariile din sectorul bugetar, inclusiv din invatamant."
  • "Vor fi salarii marite, dar in stransa legatura cu performantele, cu reforma sistemului educational."
  • "Avem bani, dar nu putem aloca intregul buget numai pentru salarii".
  • "Viitorul Guvern va chibzui asupra aplicarii acestei legi cu toata responsabilitatea, pentru ca nu va mai exista presiunea electorala care exista in acest moment. Decizia privind aplicarea sau nu a legii va fi luata cu mult mai multa responsabilitate, nu cu lipsa de responsabilitate pe care o au cei care se afla acum in opozitie, inaintea alegerilor".

HotNews.ro a transmisLIVE TEXT declaratia premierului Calin Popescu Tariceanu.