Presedintele Traian Basescu a trimis Curtii Constitutionale, vineri, o sesizare de neconstitutionalitate privind legea de modificare a Legii tinerilor 350/2006, sustinand ca prevederile acesteia incalca principiul separatiei puterilor in stat si normele referitoare la garantarea proprietatii.

Printre modificarile aduse de legea de modificare a Legii tinerilor nr. 350/2006 se prevede si clarificarea denumirii Fundatiei Nationale pentru Tineret, pentru a nu se mai crea confuzii intre aceasta institutie si alte organizatii cu denumire identica, scrie presedintele in sesizare, potrivit unui comunicat al Presedintiei remis, vineri, agentiei Mediafax.

Presedintele mentioneaza ca in articolul II din Lege se prevede ca "in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi, Fundatia Nationala pentru Tineret, infiintata la data de 27 ianuarie 2007 prin actul constitutiv autentificat sub nr. 183 din 29 ianuarie 2007 la Biroul Notarial CONFIDES, se va reorganiza potrivit prevederilor prezentei legi, schimbandu-si denumirea in Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret".

"Aceasta modificare incalca art. 1 alin.4 din Constitutia Romaniei, privind principiul separatiei puterilor in stat. Fundatia Nationala pentru Tineret este infiintata printr-o hotarare judecatoreasca, conform prevederilor OG nr.26/2000 cu privire la asociatii si fundatii. Prin efectul acestei legi, organizatia aratata urmeaza sa-si modifice «in termen de 60 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentei legi (…)» denumirea in «Consiliul National al Fundatiilor pentru Tineret»", scrie seful statului.

El adauga ca in sprijinul ideii incalcarii prevederii constitutionale, are in vedere, in sesizare, Decizia Curtii Constitutionale 333/2002 care, intr-o cauza similara, a statuat ca "fiind un drept fundamental al cetatenilor, de el nu pot beneficia agentii economici sau, ca in cauza, agentii imobiliari sau agentiile imobiliare".

El subliniaza ca Parlamentul, ca unica putere legiuitoare a tarii, nu poate interveni in atributiile autoritatii judecatoresti, "incalcand atat articolul 124, aliniat 1, cat si articolul 40 aliniatul 1 din Constitutie, potrivit caruia «cetatenii se pot asocia liber in partide politice, in sindicate, in patronate si in alte forme de asociere»".

Basescu aminteste ca alineatul 2 al articolului 14 din Legea 350/2006, in forma modificata de prezenta lege trimisa la promulgare, prevede ca «patrimoniul Consiliului National al Fundatiilor pentru Tineret este constituit din imobilele-constructii si terenuri-care au fost in posesia structurilor centrale ale fostei Uniuni a Tineretului Comunist'', aminteste Basescu.