Manuela Mitrea deputat PSD, are credite de peste 600.000 de euro si spune ca banca nu i-a modificat nici ratele, nici dobanda. In opinia ei, afectati ar fi romanii care au credite mici de nevoi personale. Fostul ministru Codrut Seres, cu un credit ipotecar de aproape 60.000 euro, sustine ca bancile pot modifica oricand ratele si dobanzile deoarece contractele cu persoane fizice nu pot fi negociate. Senatorul Ionut Popescu, cu un credit de aproape 1 milion de euro, este de parere ca afectati sunt cei care au credite in lei.

Manuela Mitrea, deputat PSD – credite: 592.000; 59.000 euro si 32.823 USD leasing

  • “La banca la care am eu credit nu s-au operat modificari. Chiar am fost la banca sa ma interesez si mi-au spus ca nu s-au facut modificari. Si eu ma uit cu atentie la ce se intampla pe acest subiect si azi m-am bucurat cand am vazut ca guvernatorul BNR a decis sa inghete dobanzile la credite. Eu din fericire nu sunt afectata dar problema este la amaratii care au credite mai mici de 5.000 de euro, ei sunt cei care simt aceste modificari”

Oancea Viorel, deputat PD-L – credit: 390.000 lei

  • “Luna aceasta inca nu am platit ratele la credit, dar luna trecuta nu am vazut modificari. Sunt si eu curios sa vad. Sper sa nu se modifice”.

Ionut Popescu, senator PD-L - credite: 165.000; 98.000; 500.000; 250.000 euro

  • “Nu am primit nicio instiintare, dar nu cred ca se va mari. Eu nu am credite decat in euro. Problema e la creditele in lei din cauza cursului euro. Eu mi-am lichidat creditul de 1 milion de lei”.

Cozmin Gusa, deputat independent - credit: 447.370 euro

  • “Nu cred ca s-a modificat. Banca la care am creditul e mai serioasa. Eu nu m-am interesat daca s-a modificat sau nu”.

Codrut Seres, senator PC - credit: 59.840 euro

  • “Eu am un credit ipotecar care are scandenta pe data de 20 a fiecarei luni. Luna aceasta nu s-a modificat nici rata nici dobanda. Sigur, banca poate sa modifice dobanda sau rata. La creditul pe care il am eu pe 15 ani e putin probabil sa faca modificari deoarece dobanda e de 8% pe 15 ani. Afectate sunt creditele pe termen scurt nu cele pe termen lung. Ma amuza comentariile specialistilor de la televizor care dau sfaturi legate de credite si dobanzi. Bancile nu negociaza. Mergi la banca si vrei bani, banca iti spune astea sunt conditiile, daca nu accepti nu negociaza”.

Raluca Turcan, deputat PDL - credite: 34.000 euro, 114.300 euro

  • “Eu am un sistem prin care ratele sunt virate direct catre banca. Cand am facut creditul rata si dobanda erau fixe. Pana acum nu s-au modificat. Chiar voiam sa verific daca luna asta au operat ceva modificari”.

Constantin Dumitru, senator PD-L - credit: 33.000 euro

  • “Eu am de dat 900 de lei in fiecare luna, o rata destul de mica. Pana acum nu s-a modificat dar ma astept ca luna viitoare sa platesc mai mult. La banca nu m-am interesat. Oricum nu am ce sa fac pentru ca daca e sa lichidez creditul platesc foarte mult si nu imi permit. Si eu sunt unul dintre cei pacaliti pentru ca am acceptat conditiile bancii si acum nu am ce sa fac decat sa platesc cat mi se cere”.

Petre Ungureanu, deputat PNL - credite: 130.000; 48.600 euro si 28.000 lei

  • “Mie mi s-a marit rata luna trecuta, inainte sa inceapa nebunia asta cu dobanzile. Cred ca s-a marit dobanda cam cu 1%. Acum am aflat ca si rata la leasing s-a marit. Nu stiu exact dar cred ca e undeva pana in 1%. Sper sa nu se mai mareasca altfel cred ca o sa ii dau in judecata. Oricum problema e ca atunci cand am semnat contractul era prevazuta acea clauza prin care banca poate mari dobanda. Ce sa fac am avut nevoie de bani”.

Silvia Ciornei, senator PC - credite: 12.306, 40.400 euro

“Chiar saptamana trecuta mi-am lichidat creditele pentru ca aveam dobanda foarte mare. Cand am contractat creditul dobanda era de 11%, o dobanda mare. Ea a fost marita la 12,4% de aceea am facut in asa fel incat sa lichidez creditele pentru ca ma temeam sa nu o mareasca si mai mult”.