Presedintele PSD, Mircea Geoana, sustine ca este necesar ca singura banca romaneasca ramasa inca in patrimoniul statului, CEC, sa fie transformata intr-o banca de dezvoltare, cu accent pe IMM-uri, relateaza Mediafax.

"Pentru noi, Alianta PSD+PC, mai ales in acest context, in care sistemul bancar international se afla sub o imensa presiune, devine tot mai acuta necesitatea ca singura banca romaneasca care a ramas inca in patrimoniul statutului, CEC, sa fie transformata, cu capitalizarea necesara, intr-o banca de dezvoltare cu accent pe IMM-uri, din industrie si agroindustrie", a spus Geoana.

El a aratat ca Romania trebuie sa preia modelul Frantei, care a facut deja acest lucru.

"Sa incercam sa facem si noi cum a facut Franta - modelul de la care ne-am inspirat cu Casa de Economii si Consemnatiuni - care a transformat CEC-ul frantuzesc intr-o banca de dezvoltare in special pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii", a precizat Geoana.

Liderul PSD a aratat ca sectorul IMM-urilor va avea nevoie de sprijin in perioada urmatoare, inclusiv prin acordarea de credite preferentiale, in conditiile in care creditarea va fi foarte scumpa, ca urmare a crizei financiare internationale.

Geoana a aratat ca viitoarea guvernare PSD+PC intentioneaza sa reduca numarul de taxe pe care cetatenii si firmele le platesc in prezent.

"Vrem sa cream un scut fiscal, ca in Europa, unde IMM-urile nu platesc taxe si impozite mai mult de 30% din profitul inregistrat. In Romania platesc 50%", a mai spus Geoana.

El a promis ca in viitoarea guvernare PSD+PC sectorul IMM-urilor va beneficia de 2% din PIB, spre deosebire de momentul actual, cand guvernarea de dreapta aloca 0,2% din PIB.