Tribunalul de Prima Instanta al Comunitatilor Europene a decis ca ridicarea imunitatii unui membru al Parlamentului European a fost justificata si a respins cererea de anulare a deciziei. Aceasta a fost formulata in urma cu trei ani de Ashley Mote, care, la acea vreme, era cercetat penal pentru fraudarea statului britanic cu o suma echivalenta cu aproximativ 100.000 de euro. Mote a facut recurs desi Parlamentul European a decis in unanimitate ridicarea imunitatii sale pentru fapte savarsite inainte de a deveni europarlamentar. Intre timp, Mote a fost condamnat penal la noua luni de inchisoare, din care a executat trei, in restul perioadei fiind in arest la domiciliu.

Dezbaterea privind imunitatea lui Mote a inceput in 2004, dupa trimiterea sa in judecata, atunci cand a devenit europarlamentar. In februarie 2005, procurorul general britanic a cerut Parlamentului European ridicarea imunitatii celui ce se afla in plin proces de frauda pentru primirea necuvenita de ajutoare de la stat in perioada 1996-2002. Patru luni mai tarziu, dupa ce comisia de specialitate a aprobat in unanimitate cererea autoritatilor, Parlamentul s-a conformat. Mote a contestat decizia colegilor sai la Tribunalul de Prima Instanta si, in 2007, a cerut sa-si recupereze imunitatea, incercand chiar sa profite de o prevedere conform careia europarlamentarii beneficiaza de drepturile de imunitate oferite parlamentarilor din tara de origine. Doar ca in Marea Britanie parlamentarii nu au imunitate in cazurile penale.

Parlamentul European a respins aceasta cerere a lui Mote in iulie 2007 si, o luna mai tarziu, britanicul a fost condamnat penal pentru 21 de capete de acuzare si achitat pentru alte patru. Pedeapsa stabilita a fost de noua luni de inchisoare, din care a executat trei, in restul perioadei fiind in arest la domiciliu. Potrivit reglementarilor privind Parlamentul European, Mote a ramas europarlamentar, mandatul fiind retras doar in cazul condamnarii penale la cel putin 12 luni de inchisoare.

In 2004, Mote a fost ales europarlamentar pe listele UKIP (Partidul Independentei Regatului Unit), de orientare conservatoare, dar a fost dat afara din partid in momentul in care a fost pus sub acuzare. De atunci activeaza ca si parlamentar independent, fiind afiliat grupului de extrema dreapta Identitate, Traditie si Suveranitate pana la desfiintarea acestuia la finalul anului trecut. Militeaza in continuare in principal pentru aceleasi principii ca si fostul sau partid, cerand iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana.

Frauda pentru care a fost condamnat a avut loc in perioada 1996-2002, cand Mote a beneficiat de sume de la asigurarile sociale fara sa precizeze ca are castiguri de 4.000 de lire sterline pe luna. I-au fost imputate sumele de 32.000 de lire sterline, reprezentand ajutorul social primit in respectiva perioada, si 35.000 de lire sterline, reprezentand ajutorul pentru plata chiriei acordat de stat persoanelor cu venituri reduse.