Presedintele Traian Basescu a sustinut, la Palatul Cotroceni, o declaratie de presa in care a explicat motivele care l-au determinat sa suspende sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de marti. Seful statului a explicat ca Ministerul Apararii si cel de Interne nu au prezentat inaintea sedintei CSAT documente pe care membrii Consiliului trebuiau sa le cunoasca dinainte.

  • "Sedinta CSAT a fost suspendata din cauza ca nu au fost prezentate anticipat, inaintea acestei sedinte, de catre membrii Guvernului, materialele privind bugetele pentru institutiile care tin de siguranta nationala. Materiale care trebuiau transmise anticipat tuturor membrilor CSAT au fost aduse de Guvern la sedinta. Era vorba de bugetele institutiilor care tin de siguranta nationala. Acest lucru facea imposibila aprobarea acestor bugete. Nu am vrut ca CSAT sa fie o institutie in care doar unul sau doi avizati sa stie despre ce e vorba, iar restul sa voteze in necunostinta de cauza. Acest lucru a facut imposibila aprobarea bugetelor".
  • "Am exigenta ca la sedintele CSAT, presedintele sa fie foarte bine si corect informat si in aceste sedinte sa nu se ascunda nimic. De aceea am suspendat sedinta CSAT."
  • "S-a dorit o sedinta CSAT de descarcare de gestiune fara prea multe explicatii. Nu am putut accepta acest lucru. Voi sesiza institutiile statului pentru o analiza serioasa."
  • Traian Basescu a acuzat faptul ca "la Ministerul de Interne s-au incheiat 29 de contracte privind achizitionarea a 2.136 de automobile. Printre acestea, peste 300 de Dacia Logan. Fiecare masina costa 11.700 de euro, iar dotarile 45.000 de euro. Achizitionarea de masini era necesara, insa in materialele pentru CSAT nu se vorbea despre preturile acestora."
  • "Pe ordinea de zi de astazi era si o discutie privind programul de intrare a Romaniei in spatiul Schengen. Trebuia sa vorbim despre cheltuirea banilor pentru prima etapa a programului. Banii s-au cheltuit, aproape 240 de milioane de euro, insa nu au aparut niciun fel de evolutii in program", a afirmat seful statului.
  • "Legat de programul de intrare a Romaniei in spatiul Schenghen, desi s-au facut rapoarte de expertiza ale expertilor CE, acestea nu au fost prezentate CSAT, probabil din dorinta de a acoperi parerea expertilor CE."

HotNews.ro a transmis LIVE TEXT declaratia de presa a lui Traian Basescu.