Deputatii si senatorii au votat, marti, raportul comsiei de ancheta care sustine ca fostul dictator comunist Nicoale Ceausescu nu a avut conturi in strainatate. Documentul a fost votat de deputati si senatori cu 97 voturi pentru, 13 impotriva si 58 de abtineri. Fostul arhitect al Casei Poporului, deputatul PRM, Anca Petrescu a tinut sa precizeze in fata parlamentarilor ca raportul este unul obiectiv iar Ceausescu a fost un "om serios".

"Concluzia comuna si a tuturor celor audiati a fost ca Nicolae Ceausescu nu a avut conturi in afara tarii. Toti cei audiati, fara exceptie, au insistat asupra faptului ca Nicolae Ceausescu nu vedea nici un motiv pentru care sa depoziteze bani in afara tarii atata timp cat era convins ca are controlul total asupra situatiei", a declarat in plen presedintele comisiei, senatorul conservator Sabin Cutas.

Comisia de ancheta a conturilor lui Nicolae Ceausescu a lucrat timp de doi ani si a audiat persoane care au lucrat in guvern, in administratia centrala, jurnalisti din perioada comunista.

Conform declaratiei lui Sabin Cutas, raportul intocmit de comsia de ancheta isi bazeaza concluzia pe depozitia fostului sef al unitatii de raport special valutar, Constantin Anghelache. Fostul sef ar fi declarat ca NicolaeCeausescu nu intentiona sa mute banii in alta parte pentru ca Romania era tara lui. De asemenea, comisia de ancheta s-a bazat si pe opinia jurnalistului Petre Mihai Bacanu, care sutinea ca Ceausescu nu ar fi avut averi personale.

Parlamentarii au votat raportul comisiei de ancheta cu 97 voturi pentru, 13 impotriva si 58 de abtineri.

Fostul arhitect al Casei Poporului, deputatul PRM, Anca Petrescu a tinut sa precizeze in fata parlamentarilor ca raportul este unul obiectiv iar Ceausescu a fost un "om serios".

"Intr-adevar, Ceausescu a fost un om foarte cinstit si totodata a fost un mare patriot. Cladirea in care ne gasim este rezultatul unei initiative mari de investitii care dorea sa aduca Romania in vizorul Europei si a lumii intregi, pentru demnitatea nationala", a afirmat ea. "S-au spus numai prostii, cum ca intreaga cladire ar fi un apartament imens al grandomanului Ceausescu, raportul comisiei nu face decat sa dovedeasca faptul ca acest om a fost un om serios si a dorit ca Romania sa fie respectata in lume", a declarat Petrescu.