Grupurile parlamentare au negociat, luni, nominalizarile pentru cele 18 mandate vacante la Curtea de Conturi. In afara de Nicolae Vacaroiu, care a primit unda verde de la grupurile parlamentare pentru functia de presedinte al Curtii, au mai ramas de nominalizat functiile de consilieri. Surse parlamentare sustin ca senatorul PNL Aron Popa va fi propus pentru functia de presedinte al Autoritatii de Audit, iar fina lui Dan Radu Rusanu, Doina Dascalu, va fi nominalizata vicepresedinte la Curtea de Conturi.

Printre consilierii de conturi nominalizati se numara, din partea PRM, sotia lui Gheorghe Funar, Sabina Funar, si, din partea PSD, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, fostul sef de la Curtea de Conturi Bacau, Gheorghe Voinea.

Fiecare partid parlamentar trebuie sa-si stabileasca, pana marti, in functie de algoritmul politic, persoanele pentru mandatele Curtii de Conturi.

Astfel, conform algoritmului politic, PSD va avea sase reprezentanti in institutie. Sursele citate au declarat ca Nicolae Vacaroiu a fost acceptat de catre majoritatea grupurilor parlamentare, iar, dupa audierea la comisiile de specialitate, va fi validat si de catre plenul reunit al celor doua Camere.

Alte nume vehiculate in interiorul PSD pentru functiile de consilieri de conturi sunt: un apropiat a lui Viorel Hrebeciuc, fostul deputat si fost presedinte al Curtii de Conturi Bacau, Gheorghe Voinea, fostul vicepresedinte al CEC Gheorghe Oana si un fost secretar de stat in guvernul Nastase - Marius Vorniceanu. Aceste nominalizari sunt in stadiul de propuneri si inca nu au fost validate de catre grupurile parlamentare PSD.

Pe algoritmul politic, PNL are dreptul la patru functii la Curtea de Conturi. Surse parlamentare sustin ca in carti sunt doi apropiati ai vicepresedintelui PNL Dan Radu Rusanu: Doina Dascalu, secretar de stat la Finante, propusa pentru functia de vicepresedinte al institutiei si presedintele interimar de la ANAF, Dan Chitoiu, propus pentru postul de consilier de conturi.

Celelalte doua nominalizari sunt deputatul liberal Sandu Capra si senatorul PNL si presedintele Comsiei buget finante de la Senat, Aron Popa, propus in functia de presedinte al Autoritatii de Audit.

PRM, care va avea trei reprezentanti, si-a facut deja calculele si a anuntat oficial propunerile, prin vocea presedintelui Corneliu Vadim Tudor. Astfel, PRM ii propune pe deputatul Petre Popeanga, senatorul Verginia Vedinas si pe sotia senatorului Gheorghe Funar, profesorul de economie Sabina Funar.

La fel si UDMR, care detine un post de consilier de conturi, si-a facut publica nominalizarea: senatorul Pete Stefan, profesor la Facultatea de stiinte economice din Cluj-Napoca.

Democrat-liberalilor le revin trei functii de consilieri de conturi insa, conform liderului grupului PD-L, Cristian Radulescu, propunerile vor fi stabilite in cursul serii de luni. Pe de alta parte, surse din interiorul Curtii de Conturi sustin ca democrat-liberalii intentioneaza sa-si pastreze actualii consilieri de conturi, Dumitru Alamaie si Mihai Popescu.

Conservatorii, care detin o functie, nu au stabilit inca o persoana. Senatorul PC Sabin Cutas a declarat ca, cel mai probabil, candidatul va fi stabilit marti dimineata.

Conducerea Parlamentului a anuntat, luni, ca numirea membrilor Curtii de Conturi se va face potrivit vechii legi, iar votul va fi dat in sedinta comuna a Camerelor, miercuri la pranz. Conform procedurii legislative, grupurile parlamentare trebuie sa faca nominalizari, iar persoanele propuse vor fi audiate de catre comisiile de specialitate ale Parlamentului si, ulterior, validate in plen comun.

Reamintim ca 18 mandate ale membrilor Curtii de Conturi au expirat la 30 septembrie.