16 organizatii neguvernamentale solicita fiecarui parlamentar sa semneze "Pactul pentru statul de drept", care stabileste ca nu vor fi operate schimbari la conducerea DNA, ANI si a Parchetului de pe langa ICCJ, ca va fi adoptat noul Cod Penal si va fi redactat cel de Procedura Penala. Alesii au termen pana la 28 octombrie pentru a semna si depune documentul fie la grupul parlamentar, fie la Societatea Academica din Romania. Numele celor care nu semneaza va fi facut public in prima zi a campaniei electorale.

"Raportul Comisiei Europene din 23 iulie 2008 critică lipsa de voinţă politică în domeniul anticorupţiei la nivelul Parlamentului din România, manifestată prin refuzul Parlamentului de a permite investigaţiile în cazurile cu foşti miniştri, şi încercările Parlamentului de a adopta modificări ale codului de procedură penală care ar împiedica orice investigaţii penale semnificative. De asemenea, este criticată Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru decizii inconsecvente şi refuzul de a judeca cazurile de corupţie politică, iar unele instanţe de judecată sunt criticate pentru lipsa unor pedepse descurajante în cazurile de corupţie unde există condamnări. Raportul recomandă expres sprijin pentru Direcţia Naţională Anticorupţie, singurul organism anticorupţie care dă dovadă de eficienţă, Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Agenţia Naţională de Integritate, care, după operaţionalizare, trebuie susţinută logistic şi protejată de interferenţe politice", se precizeaza in preambulul documentului, ca motivatie pentru elaborarea "Pactului pentru statul de drept".

Semnarea presupune ca politicianul se angajeaza:

  • sa nu propuna, întreprinda, iniţieze ori aprobe nicio schimbare instituţională, de statut juridic sau de personal la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie sau a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
  • sa nu întreprinda sau aprobe prin vot, înainte sau după alegeri, nicio schimbare a personalului de conducere a Agenţiei Naţionale de Integritate, sa aprobe sau sa ceara premierului să aprobe finalmente bugetul ANI.
  • Sa adopte noul cod penal şi sa redacteze şi adopte noul cod de procedură penală pe baza legislaţiei europene eficiente şi după dezbateri publice reale.

“Pactul pentru statul de drept” a fost elaborat de 16 organizatii neguvernamentale Academia de Advocacy, Alianţa Civică, Asociaţia Profesională pentru Educaţie şi Cercetare, Asociaţia Revoluţionarilor fără Privilegii, Asociaţia Societatea pentru Justiţie (So-Just), Asociaţia 21 Decembrie, Blocul Naţional al Revoluţionarilor, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul Euroregional pentru Democraţie, Freedom House România, Grupul pentru Dialog Social, Grupul pentru Reformă Universitară, Fundaţia Gheorghe Ursu, Iniţiativa pentru o Justiţie Curată, Societatea Academică din România si Societatea Timişoara.

La sfarsitul lunii iulie, acelasi document a fost trimis tuturor partidelor politice si Guvernului.