Presedintele Traian Basescu acuza Consiliul Superior al Magistraturii ca incearca sa blocheze activitatea Agentiei Nationale de Integritate. Gestul presedintelui survine dupa ce presedintele CSM, Lidia Barbulescu, afirmase, intr-un interviu acordat ziarului Cotidianul, ca, in opinia sa, completarea si publicarea declaratiilor de avere ar fi neconstitutionala.

"Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a luat act de declaratiile presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, doamna Lidia Barbulescu, cu privire la intentia de a solicita Curtii Constitutionale declararea ca neconstitutionale a textelor din Legea nr. 144/2007 referitoare la caracterul public al declaratiilor de avere si de interese ale judecatorilor si procurorilor", se arata intr-un comunicat de presa postat pe site-ul Administratiei Prezidentiale.

"Conform ultimului Raport al Comisiei Europene privind progresele realizate de Romania in cadrul Mecanismului de cooperare si verificare, Consiliul Superior al Magistraturii trebuie sa intreprinda demersuri in vederea unei mai mari transparente si eficiente a sistemului judiciar, precum si in vederea imbunatatirii propriei raspunderi."

"Tinand cont de aceste recomandari, presedintele Traian Basescu constata cu regret ca, in ciuda lipsei de progrese consistente inregistrate de CSM in mandatul doamnei Barbulescu, in raport cu nevoile reale ale Romaniei, CSM este interesat mai degraba de modul in care sa blocheze activitatea ANI in controlul averilor magistratilor, decat sa puna in aplicare recomandarile Comisiei Europene", se arata in comunicat.