Presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa la Targu Mures, ca preocuparile legate de bilingvism si statutul minoritatilor vor fi si in viitorul program de guvernare al UDMR, informeaza NewsIn.

Liderul UDMR a precizat ca limba maghiara poate sa devina a doua limba oficiala, insa nu in toata tara si nici pe tot teritoriul Transilvaniei, ci doar acolo unde minoritatea maghiara este in majoritate. "Ca limba regionala, da, poate fi oficiala, cu un statut oficial in anumite zone, nu in toata tara. Si in Transilvania putem sa facem diferentieri dupa parerea mea, ca si aici sunt zone unde nu avem maghiari sau avem foarte putini”, a explicat liderul UDMR.

"Bilingvismul ar insemna ca, in anumite unitati administrativ teritoriale, cele doua limbi, romana si maghiara, sa aiba un statut egal, ceea ce nu exista in acest moment. In programele noastre viitoare trebuie sa existe acest deziderat, sa stimulam masuri concrete. Vom relua si problema legii minoritatilor, care in acest moment se afla la Camera Deputatilor, si alte probleme legate de convietuirea etnica”, a declarat Marko Bela.

Proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale a fost depus la Parlament in 2005, dupa venirea la putere a aliantei PNL-PD. Desi atunci avea sustinerea guvernului, proiectul a ramas blocat la comisii in Camera Deputatilor.