Deputatii juristi au decis, marti, sa solicite Procurorului General precizari suplimentare privind dosarele "Zambaccian 2" si "Matusa Tamara" in care s-a cerut inceperea urmaririi penale a lui Adrian Nastase, considerand raspunsurile primite de la procurorul general Laura Codruta Kovesi ca fiind "evazive", potrivit NewsIn.

Comisia juridica a Camerei Deputatilor a discutat, marti, scrisoarea primita de la Procurorul General, Laura Codruta Kovesi, ca raspuns la solicitarea Comisiei, din 9 septembrie, prin care se cereau alte probe in afara de cele trimise deja. Parchetul preciza ca se impune ca Parlamentul Romaniei, respectiv Camera Deputatilor, sa se pronunte asupra solicitarii cu care a fost investit in considerarea intregului material care i-a fost inaintat.

"Noi am solicitat Pocurorului General, pentru a putea face un raport catre plen precizari la cele doua dosare care il vizeaza pe Adrian Nastase. Ni s-a raspuns, si, in urma votului pe care l-am dat in cadrul Comisiei, am solicitat precizari, pentru ca raspunsurile au fost considerate evazive si nu au raspuns la toate intrebarile pentru completa informare a colegilor", a declarat, la finalul sedintei Comisiei, vicepresedintele comisiei, deputatul PSD Florin Iordache.

Potrivit acestuia, Laura Codruta Kovesi a formulat doua raspunsuri catre Parlament, unul pentru fiecare dosar, in care precizeaza ca probele care au fost inaintate sunt corecte si nu sunt lovite de nulitate.

"Datorita faptului ca exista deja doua decizii ale ICCJ care precizeaza ca sunt nule, acele probe nu trebuiau inaintate Parlamentului. Am mentinut pozitia anterioara si am solicitat precizari suplimentare pentru ca raspunsurile erau evazive. Am considerat ca trebuie sa ni se raspunda punctual, pentru ca ni se pare inuman si anormal sa cauti in 25 de dosare, cat are una dintre cauze, niste probe care sunt, din punctul nostru de vedere, nule", a precizat Iordache.

Membrii Comisiei juridice au decis, cu 3 voturi impotriva din partea reprezentantilor PD-L si doua abtineri ale UDMR, sa ceara Procurorului General precizari suplimentare. Niciun reprezentant al PNL nu a fost prezent la discutarea scrisorii Procurorului General si nici la vot.

Procurorii au cerut, pe 4 august, de la Camera Deputatilor aviz de urmarire penala pentru Adrian Nastase, in dosarul Zambaccian intors de la instanta suprema la DNA, dupa ce CCR a stabilit o procedura similara pentru cercetarea fostilor ministri cu cea pentru ministrii in functie.

De asemenea, Camera a primit, pe 31 iulie, si sesizarea Parchetului de pe langa inalta Curte de Justitie si Casatie-DNA, prin care se solicita inceperea urmaririi penale pentru deputatul PSD Adrian Nastase, in dosarul Matusa Tamara.

Camera Deputatilor a respins, pe 13 august, in sesiune extraordinara o alta cerere a DNA privind inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase in dosarul Zambaccian. Nastase ramane, deocamdata, singurul ministru-parlamentar care beneficiaza de imunitate penala, dupa ce Senatul a decis ca procurorii pot incepe urmarirea lui Codrut Seres si a lui Paul Pacuraru, iar Miron Mitrea a demisionat din Parlament pentru a putea fi anchetat.