Plenul Senatului a decis miercuri sa restituie la Directia de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT) dosarele in care fostul ministru Codrut Seres este acuzat de spionaj si subminarea economiei nationale. Decizia a fost luata la o zi dupa ce HotNews.ro a dezvaluit ca Senatul a secretizat si arhivat dosarul penal al fostului ministru Codrut Seres si ca refuza sa restituie aceste dosare, astfel incat procurorii nu puteau continua ancheta. Senatul a adoptat aceasta hotarare abia astazi, desi DIICOT a solicitat oficial de acum doua saptamani restituirea dosarelor. Procurorii nu puteau continua anchetele intrucat, fata de DNA care a trimis parlamentului doar copii ale dosarelor ministrilor pentru care cerea avizul de incepere a urmaririi penale, DIICOT a preferat sa trimita originalele.

Decizia a fost sustinuta de plenul Senatului cu 46 de optiuni favorabile, zece abtineri si trei voturi impotriva. Senatorii au dezbatut doua variante de restituire a acestor dosare: restituirea dosarelor fara pastrarea unor fotocopii la Senat, iar alta care sustinea realizarea unor copii, dupa care sa fie returnate Parchetului dosarele initiale.

Presedintele Comisiei juridice, Norica Nicolai (PNL), a sustinut varianta realizarii unor fotocopii, adaugand ca reprezentantii Parchetului General ar trebui sa se deplaseze la Senat pentru a asista la procesul respectiv. “Maine vom copia aceste dosare in prezenta unui reprezentant al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa care vom restitui dosarele”, a declarat Norica Nicolai pentru HotNews.ro. Ea a contrazis afirmatia facuta ieri de secretarul general al Senatului Dan Vasiliu, conform careia a pastrat aceste dosare, refuzand sa le predea procurorilor. “Nu au fost la mine, ci intr-un fiset special al Senatului, dotat cu camera de luat vederi, pentru a ne asigura ca nimeni nu va avea acces la documente, care in aceasta faza a cercetarilor, sunt confidentiale”, a spus Nicolai.

De ce are Senatul nevoie de copii dupa dosar

Senatorul UDMR Eckstein Kovacs Peter a declarat ca nu este cazul ca aceste dosare sa fie pastrate in copie la Senat, pe motiv ca institutia nu este “o arhiva” si este vorba de un dosar care se afla in faza de confidentialitate a urmaririi penale, care ar putea fi periclitata in cazul in care ar exista copii ale documentelor in alta parte decat la DIICOT. Varianta a fost aprobata si de liderul grupului democrat liberal din Senat, Constantin Gheorghe, care a adaugat ca Senatul nu mai are nevoie de documentele respective. Senatorii au adoptat insa varianta promovata de Norica Nicolai.

Senatorii au aprobat pe 26 august inceperea urmaririi penale in dosarele Electrica Muntenia Sud si Hidroelectrica in care este implicat Codrut Seres, fost ministru al economiei. In aceeasi zi, Senatul a aprobat si inceperea urmaririi penale a ministrului muncii Paul Pacuraru, acuzat de DNA de luare de mita. Decizia a fost luata in urma unei hotarari din martie 2008 a Curtii Constitutionale a Romaniei conform careia ministri sau fostii ministri care sunt si parlamentari pot fi urmariti penal doar cu acordul camerei din care acestia fac parte. Daca Senatul a aprobat anchetarea penala a celor doi ministri, Camera Deputatilor a respins cererile DNA de avizare a urmaririi penale a fostilor ministri Adrian Nastase si Miron Mitrea.