Comisia juridica a Camerei Deputatilor a hotarat, marti, sa mentina prevederea prin care imobilele care au fost cumparate in baza Legii 112 de catre chiriasi nu mai pot fi retrocedate proprietarilor de drept. Mai mult, deputatii juristi, cu exceptia democrat-liberalilor, au mentinut prevederea conform careia chiriasii ale caror contracte de vanzare-cumparare au fost desfiintate ulterior in instanta vor primi despagubiri la valoarea de piata.

Controversata lege a caselor nationalizate a fost trimisa inapoi in Parlament, spre reexaminare, de presedintele Traian Basescu, care a semnalat ca actul normativ contine o serie de prevederi neconstitutionale si reprezinta, in fapt, "o noua nationalizare", pentru ca este facuta "dupa interesele unei clientele politice care a dobandit case in baza Legii 112".

Comisia juridica a facut mici modificari asupra textului, insa, in esenta sa, legea ramane aproape neschimbata. Deputatii au pastrat cea mai importanta prevedere: proprietarii de drept nu-si mai pot recupera casele daca acestea au fost vandute in baza Legii 112.

Mai mult, chriasii care au cumparat casele la preturi derizorii si au pierdut in fata proprietarilor de drept vor primi sume actualizate la pretul pietei.

Deputatii PSD au adus amendamente in sprijinul chirasilor. Unul din amendamente stabileste ca persoanele evacuate din casele nationalizate vor avea prioritate la repartizarea de locuinte sociale de catre consiliile locale.

O a doua modificare in sprijinul chiriasilor pagubiti prevede ca banii platiti de acestia pentru achizitionarea imobilului (care a fost castigat de proprietar in instanta) se vor constitui in avans pentru cumpararea unei noi locuinte.

Ce spun deputatii juristi:

  • Florin Iordache (PSD), vicepresedinte Comsia juridica: "Am tinut cont de observatiile presedintelui si consideram ca, odata cu adoptarea de catre plen, saptamana viitoare, reparam o serie de inegalitati pe care le are Legea 10, astfel incat chirasii de buna credinta sa aiba prioritate la repartizarea de locuinte de catre consiilile locale"
  • Daniel Buda, deputat PD-L: "Sub masca ca au acceptat obiectiile formulate de presedinte, de fapt, nu au modificat nimic. S-a pastrat in continuare prevederea prin care fostii proprietari nu mai pot revendica casele in natura si s-a oprit orice actiune de revendicare pe temeiul dreptului comun"

Raportul pentru cererea de reexaminare a legii caselor nationalizate a trecut de comisia juridica cu votul deputatilor PSD, PC, PNL si merge la dezbatere in sedinta. Camera Deputatilor este forul decizional iar presedintele Traian Basescu este obligat sa promulge legea.