Senatorii juristi au hotarat, marti, ca si persoanele din conducerea ONG-urilor sa fie verificate de catre CNSAS, la solicitarea organizatiilor din care fac parte.Totodata, Comisia juridica a introdus un amendament prin care interzice membrilor CNSAS sa faca publice informatii sau date din dosare, in caz contrar, demersul constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.

Comisia juridica a acceptat solicitarea reprezentantilor societatii civile prin care si conducerile ONG-urilor sa poata fi verficate de catre CNSAS

"Va rugam sa introduceti ONG-urile pentru verificari. Nu ne lasati asa suspecti. Este dorinta noastra ca si conducerile ONG-urile sa poata fi verificate", a solicitat presedintele Agentiei de Monitorizare a Presei, Mircea Toma.

O alta modificare operata de senatori la legea privind accesul la propriul dosar este eliminarea sintagamei de "colaborator cu intentie". Saptamana trecuta senatorii acceptasera un amendament prin care "se considera drept colaborator al Securitatii persoana care a dat informatii cu intentie".

Totodata, la initiativa presedintelui Comisiei juridice, Norica Nicolai, s-a introdus o noua prevedere prin care traficarea sau darea spre publicitate de catre personalul CNSAS a unor date sau informatii din dosare, sau tentativa unui asemnea demers, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 6 ani.

Mai exact, membrii institutiei nu au voie sa faca publice date sau informatii din dosar. Mai mult, la initiativa senatorului PSD, Serban Nicolae, se va pedepsi si "intentia" de a face publice acest gen de informatii.

Tot Serban Nicoale a solicitat reducerea numarului membrilor Colegiului CNSAS de la 11 la 9, cu mentiunea ca acestia sa fie propusi doar de catre grupurile parlamentare, nu si de catre Presedintie si Guvern, cum este in prezent. Amendamentul senatorului PSD a fost insa respins de catre colegii juristi.

Dezbaterile la Comisia juridica pe legea privind accesul la propriul dosar vor continua in sedinta viitoare.