Presedintele Traian Basescu a semnat in cursul zilei de luni decretul de suspendare a ministrului muncii, Paul Pacuraru, pus oficial sub invinuire vineri de procurorii DNA in dosarul in care este cercetat pentru luare de mita. Surse de la Cotroceni au declarat pentru HotNews.ro ca seful staului a amanat penru marti anuntul privind suspendarea ministrului pentru a nu fi acuzat ca vrea sa strice lansarea candidatilor PNL, eveniment desfasurat luni.

Ministrul Pacuraru ar fi intervenit pe langa liderul PNL Gorj Dan Ilie Morega pentru ca firma fiului sau sa obtina contracte. Potrivit articolul 109 din Constitutie, Traian Basescu are dreptul sa suspende din functie un ministru impotriva caruia a inceput urmarirea penala: "Numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor.

Daca s-a cerut urmarirea penala, Presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie". Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, ar fi fost inregistrat cand l-a rugat pe liderul PNL Gorj, Ilie Morega, sa intervina la directorii Societatii Nationale a Lignitului Oltenia si ai complexurilor Turceni si Rovinari pentru ca societatea fiului sau, Intratest, sa obtina contracte.

In 24 septembrie 2007, Directiei Nationale Anticoruptie a cerut urmarirea penala a ministrului Pacuraru, fiind acuzat de luare de mita. In urma unei decizii a Curtii Constitutionale, procedura de cercetare a ministrilor si fostilor ministri s-a modificat, in sensul ca, daca ei detin si functia de parlamentar, este necesar avizul Parlamentului. Senatului a avizat inceperea urmaririi penale in cazul sau in august 2008.