Decizia Comisiei juridice a Camerei Deputatilor de a trimite inapoi la procurori dosarele lui Adrian Nastase reprezinta o incalcare flagranta a legilor in vigoare, a declarat miercuri liderul PD-L, Emil Boc, care i-a cerut presedintelui Camerei, Bogdan Olteanu, sa dezbata in plen solicitarea de incepere a urmaririi penale impotriva fostului lider al PSD.

Boc a explicat ca, in conformitate cu art. 109, aliniatul 2, doar Camera Deputatilor, Senatul si presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Parlamentului.

"Comisia juridica nu putea avea niciun fel de drept sa trimita un dosar inapoi la parchet si sa inchida un caz spunand 'nu sunt probe, e nevinovata persoana, mergeti acasa'. Avizul comisiei era consultativ, iar plenul Camerei este suveran sa aprobe sau sa refuze inceperea urmarii penale", a explicat liderul PD-L.

In opinia sa, "domnii de la PSD, PNL si PRM au dorit sa puna batista pe tambal: In loc sa mai fie o dezbatere in plenul Camerei Deputatilor in privinta dl. Adrian Nastase pe un alt dosar penal, au preferat, in mod grosolan si abuziv, sa se substituie plenului Camerei, sa infranga Constitutia si regulamentele Parlamentului, sa sfideze opinia publica (...) si sa inchida din fasa un nou dosar penal al lui Adrian Nastase, asa cum l-au inchis mai demult in plenul Camerei Deputatilor, unde aceeasi alianta a votat de aceeasi maniera", a afirmat Emil Boc.

Aceeasi alianta, sustine PD-L, incearca, la Senat, sa schimbe procedura de desemnare a procurorilor, singurul scop al acestor actiuni fiind blocarea accesului justitiei la demnitari.

"Asa cum avem smecheri de Romania in strada, avem smecheri de Romania si in Parlament. Decizia Comisiei este dovada clara ca smecherii de Romania se gasesc si in strada, unde autoritatile nu-si fac datoria, si in Parlament unde, din nefericire, nu ii mai controleaza nimeni", a sustinut Boc.