Fostul presedinte Ion Iliescu a anuntat, pe blogul personal, ca va fi sarbatorit de catre liderii Partidului Comunist din China. Iliescu a fost invitat de comunistii chinezi pentru a sarbatori 50 de ani de la prima sa vizita in tara lui Mao. Fostul sef de stat va vizita China in perioada 7-15 septembrie.

"Am primit o invitatie personala, din partea conducerii R.P.Chineze, prilejuita de implinirea a 50 de ani de la prima mea vizita in China", isi anunta Iliescu cititorii.

Fostul sef al statului povesteste cum, in septembrie 1958, a avut loc la Beijing un Congres Mondial Studentesc, organizat de Uniunea Internationala a Studentilor.

"Congresul a durat zece zile. Conducatorii delegatiilor nationale au fost primiti de conducerea Chinei, in frunte cu presedintele Mao Tze Dun. Dupa aceasta a urmat o vizita de doua saptamani prin China (orasele Tsien-Tsin, Shanghai – 15,1 milioane de locuitori, Nanjing – 2,1 milioane de locuitori, Wuhan – 3,3 milioane de locuitori, Kanton)", isi aminteste Ion Iliescu vizita efectuata in urma cu 50 de ani.

Pana in prezent, Ion Iliescu a vizitat China de cinci ori: in 1958, in 1971 si de trei ori dupa decembrie 1989.

Programul vizitei din acest an prevede, pe langa deplasarea la Beijing , unde se va intalni cu fostul premier Li Peng, si vizitarea celei mai mari hidrocentrale din lume.