Liderul PNL Calin Popescu Tariceanu crede ca, dupa alegeri, trebuie sa aiba loc o dezbatere serioasa privind revizuirea Constitutiei, precizand ca Romania ar trebui sa aleaga intre republica parlamentara sau monarhie.Tariceanu a atras atentia ca trebuie oprite incercarile de deplasare spre o republica de tip prezidential „caracteristica tarilor din regiunea Caucazului, foste sovietice, unde avem regimuri de putere unipersonala”, relateaza NewsIn.

Potrivit lui Tariceanu, Romania se afla in tiparul unei republici parlamentare cu o functie suplimentara, cea prezidentiala, careia ii da anumite atributii executive. „Romania poarta mai degraba amprenta unei republici parlamentare in care principiul fundamental e controlul si echilibrul reciproc al puterilor in stat.(...) Exista in Romania o institutie, institutia prezidentiala care iese din acest cadru. Ea nu face parte din aceasta arhitectura constitutionala si nu e supusa controlului sau nu face parte din echilibrul institutional”, a spus premierul.

Presedintele PNL a facut referiri la comportamentul prezidential. „In momentul in care o persoana incearca in functie de cultura si viziunea politica pe care o are, sa depaseasca limitele spiritului si literei Constitutiei, incep sa apara conflictele intre institutiile statului.

Acesta a fost unul dintre factorii fundamentali care au minat actiunea guvernamentala si progresul Romaniei in acesti patru ani. Este evident ca, in viitor, Constitutia va trebui sa defineasca mai clar atributele puterilor in stat in asa fel incat actiunea politica sa nu fie determinata de umorile persoanelor care ocupa vremelnic anumite functii”, a subliniat Tariceanu.

Potrivit presedintelui PNL, ar trebui luata in discutie o revizuire a Constitutiei „care sa puna niste jaloane foarte clare si sa apropie Romania de modelul european care se bazeaza pe republica de tip parlamentar sau monarhia constitutionala care in locul sefului statului are simbolic un monarh in fruntea statului”.