Scandalul izbucnit pe tema taxei de 2.500 euro ceruta pentru o candidatura, a provocat reactii diferite printre liberali. Adrian Iorgulescu sustine ca taxa este "o contributie benevola a candidatilor", dar colegului sau Dan Radu Rusanu i se pare ca e "corecta si obligatorie". Printr-un SMS, publicat de Cotidianul, Bogdan Olteanu ii avertiza pe codasi ca vor pierde locurile pe liste daca nu achita urgent taxa stabilita de Delegatia Permaneta a PNL. Miercuri, Guvernul a marit plafonul alocat unui candidat pentru Senat de la 54.000 la 76.000 de euro.

"Este vorba despre o eventuala contributie benevola a candidatilor pentru a se stringe o suma cu care la nivel central sa se faca o campanie de un anumit nivel de competenta. Nu am primit nici un SMS din partea Biroului Permanent sau a Secretarului General", a spus Iorgulescu.

In timp ce ministrul " va reflecta" daca e cazul sau nu sa plateasca taxa, Dan Radu Rusanu, vicepresedinte, considera ca aceasta "este o stacheta pentru toata lumea".

"Este o suma pe care trebuie sa o suporte fiecare candidat pentru campania centrala a partidului. Este o chestiune normala. Mi se pare corecta si este bine ca este la vedere, pentru ca partidul la sediul central trebuie sa aiba un fond de campanie la care trebuie sa contribuie toti candidatii", a spus Rusanu, care a concluzionat: "Fiecare va contribui benevol, dar obligatoriu".

Taxa, decizie a Delegatiei Permanente

Secretarul general PNL, Dan Motreanu, a declarat, citat de NewsIn ca potrivit deciziei Delegatiei Permanente fiecare candidat trebuie sa contribuie cu suma de 2.500 euro la bugetul de campanie si ca le-a reamintit acest lucru printr-un SMS.

Motreanu sustine ca banii vor fi folositi pentru depozitul ce trebuie depus la Autoritatea Electorala Permanenta, potrivit legii, si pentru campania nationala. Liderul liberal a recunoscut ca a trimis SMS-uri codasilor, pentru a le reaminti de aceasta obligatie.

Fara taxa, adio loc pe liste

"Candidaţii care nu vor plati pina la 1 septembrie contravaloarea a 2.500 de euro la sediul central al PNL (conform adr. SG nr. 61) vor fi scosi de pe listă", asa suna SMS-ul primit de liberali de la Bogdan Olteanu si publicat de Cotidianul.

Bogdan Olteanu, care este si seful de campanie al PNL, sustine ca SMS-urile aveau scopul de a le reaminti colegilor-candidati decizia Delegatiei Permanente.

"Le-am spus de la inceput ca vor fi scosi de pe lista daca nu sunt in stare sa aducă nici macar 2.500 de euro pentru bugetul de campanie”, a explicat Bogdan Olteanu pentru Cotidianul.

Obiceiuri vechi si scumpe

Platirea locului pe lista de candidati nu este noua, toate partidele practicind asemenea taxe. Elena Udrea, de exemplu, a recunoscut intr-un interviu ca un loc pentru "Primaria Capitalei era de 5.000 de euro si unul pentru sectoare de 3.000 euro".

De altfel, Dan Motreanu pentru a justifica taxa liberala, sustine ca ea este mica prin comparatie cu ce percep alte partide. "PSD cere 15.000 de euro fiecărui candidat, iar PD-L 10.000 de euro pe candidat", spune Motreanu.

Partidele vizate neaga insa acest lucru. Adriean Videanu a declarat ca la PD-L "fiecare candidat isi gestioneaza campania si ca nu se cer sume fixe".

Guvernul e generos: 76.000 de euro pentru un senator

Miercuri, guvernul a modificat plafoanele maximale pentru candidatii la Senat. Daca initial legea prevedea un plafon de 350 de salarii minime brute, acum el a crescut la 500 de salarii. Astfel, potentialii viitori senatori vor avea dreptul sa cheltuiasca in campanie 76.000 de euro.

Generozitatea executivului nu i-a vizat insa si pe candidatii la deputatie, plafonul alocat acestora raminind la 350 salarii minime, adica la 54.000 de euro.

Si subventia pentru partide a crescut de la 0,04% la 0,05% din veniturile la bugetul de stat. Astfel, suma alocata anual partidelor de la buget se ridica la 87 milioane de lei.