PD-L acuza Guvernul ca muta granitele colegiilor uninominale ca sa mareasca sansele PNL sau sa-si dezavantajeze adversarii chiar si dupa ce harta colegiilor, trasate de comisia parlamentara, a fost adoptata prin hotarare de guvern si publicata in Monitorul Oficial. Guvernul a operat si alte modificari discutabile la legea electorala. Printr-o ordonanta de urgenta adoptata in luna mai, cabinetul Tariceanu a stabilit ca diferentele intre colegiile uninominale pot fi mai mari de 30%. Analistii politici sustin ca derogarea are ca scop trasarea unor colegii cu un numar mic de alegatori, care pot spori sansele unui candidat de a iesi din primul tur, alegatorii fiind mai usor de controlat.

Valentin Iliescu (PD-L) sustine ca Guvernul a modificat, prin hotararea din 8 august, harta colegiilor uninominale pentru a-si dezavantaja adversarii politici. El a dat ca exemplu judetul Giurgiu, in care intentioneaza sa candideze: “modificarile s-au facut in folosul PNL. S-a mutat comuna Floresti din colegiul 3 in colegiul 4 pentru a reduce sansele PD-L si au pus comuna Stoenesti din colegiul 4 in colegiul 3”.

Harta colegiilor uninominale, asa cum au fost ele desenate dupa indelungi negocieri intre reprezentantii partidelor din comisia electorala parlamentara, a fost adoptata prin hotarare de guvern la data de 31 iulie 2008 si publicata o zi mai tarziu in Monitorul Oficial. O saptamana mai tarziu, pe 8 august, Guvernul a adoptat o noua hotarare de Guvern prin care a mutat granitele unor colegii.

Colegii mici, dar sigure

O alta modificare legislativa criticata de specialistii in sisteme electorale a fost eliminarea diferentei de maxim 30% intre marimea colegiilor uninominale. “Dupa ce legea a fost adoptata, s-a constatat ca este greu de respectat acest criteriu si astfel a aparut OUG nr. 66/2008 care adauga la conditia de 30% sintagma «de regula». Aceasta inseamna ca diferentele dintre colegii pot fi mai mari de 30%. O circumscriptie compusa dintr-un colegiu care reprezinta 99% din voturi si alt colegiu care reprezinta doar 1% este o aberatie electorala dar din punct de vedere legal este perfect posibil!”, este de parere Radu Carp, prodecan al Facultatii de Stiinte Politice a Universitatii Bucuresti, intr-o analiza publicata recent de HotNews.ro

Deputatul Valentin Iliescu este de parere ca desenarea unor colegii mici la nivelul Capitalei mareste sansele unor candidati, ca premierul Calin Popescu Tariceanu de pilda, sa iasa din primul tur. “Un colegiu uninominal mic este mai usor de controlat. E mai usor de convins 30.000 de candidati, cat are colegiul din Dorobanti, decat 70.000”, sustine deputatul PD-L.

Profesorul Radu Carp crede ca exista riscul ca actualele colegii uninominale sa fie modificate, in baza ordonantei 66, chiar si dupa demararea campaniei electorale, in functie de interesele politice ale partidului aflat la guvernare. Deputatul Mihai Voicu (PNL), presedintele comisiei electorale, n-a putut fi contactat pentru a explica modificarile la harta colegiilor uninominale.