Comisiile juridice ale Parlamentului vor lucra in luna septembrie la alte trei dosare penale care ii vizeaza pe deputatul Adrian Nastase si pe senatorul Serban Mihailescu. Deputatii juristi au hotarat, miercuri, sa renunte la subcomisia de raportori pentru cele doua dosare Tamara si Zambaccian II, care il vizeaza pe Adrian Nastase. Decizia presupune accesul la dosare a fiecarui deputat jurist precum si dreptul de a studia individual materialele, pentru a-si forma un punct de vedere. Totodata, senatorii juristi au anuntat ca, incepand de saptamana viitoare, dosarul penal pe numele lui Serban Mihailescu va fi analizat la comisie.

Deputatii juristi au stabilit procedura de analiza a celor doua dosare in care este cercetat Adrian Nastase, dosarul Tamara Zambaccian II. Deputatii PD-L au propus eliminarea infiintarii comisiei de raportori care avea sarcina sa analizeze cele doua dosare, ca si in cazurile anterioare. Propunerea a fost adoptata cu 7 voturi pentru (PD-L si PNL ) si 5 impotriva (PSD).

"Colegii sunt de parare ca e bine sa evitam etapa grupului intermediar si considera ca acest lucru nu va intarzia dezbaterea, in consecinta fiecare membru al comisiei va studia dosarul si il vom lua in dezbatere, peste doua saptamani, pe 8 septembrie", a declarat presedintele comisiei juridice, Sergiu Andon.

Totodata, Andon a precizat ca raportul privind cele doua dosare ale lui Nastase va fi gata pana la sfarsitul lunii septembrie.

Procurorul general Codrut Kovesi a solicitat Camerei Deputatilor aviz pentru inceperea urmaririi penale a deputatului Adrian Nastase in doua noi dosare: Zambaccian II si Tamara. Nastase este acuzat de luare de mita si santaj in dosarul Zambaccian, care a fost intors de la instanta suprema la DNA, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei a stabilit o procedura similara pentru cercetarea fostilor ministri cu cea pentru ministrii in functie. In dosarul Tamara, deputatul este acuzat de dare de mita.

Dosarul lui Serban Mihailescu, analizat de senatori

Si senatorii s-au intalnit miercuri, in cadrul comisiei juridice, pentru a stabili procedura de analiza a dosarului in care este cercetat Serban Mihailescu. Senatorii juristi vor incepe analiza probelor mai devreme decat colegii deputati, mai exact saptamana viitoare.

"Am stabilit procedura de lucru in dosarul care il vizeaza pe Serban Mihailescu si am adoptat aceeasi procedura pe care am utilizat-o in cazul celorlalti doi senatori. Marti vom incepe sa citim cele 6 volume care ne-au fost inaintate de Parchetul General", a declarat presedintele comisiei juridice de la Senat, Norica Nicolai. Totodata, Nicolai a precizat ca senatorii juristi intentioneaza sa predea raportul pana in 20 septembrie.

Dosarul lui Serban Mihailescu a fost trimis la Senat in vederea avizului Camerei Superioare pentru inceperea urmariri penale. Procurorii sustin ca, in octombrie 2001, aprilie si mai 2002, fostul ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului a primit de la consilierul sau personal Fanel Pavalache arme de vanatoare pe care le-a detinut in intervalul aprilie-octombrie 2002, desi nu detinea permis de port-arma.