Conceptul de drepturi colective pentru minoritati a fost utilizat mascat, in ultimii ani, ca instrument de destructurare a unor state, a declarat vineri presedintele Traian Basescu, dupa ce a efectuat un turneu de doua zile in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.

"O spun cu toata raspunderea, si vreau sa-i asigur pe romani ca Romania nu va fi partenera la destructurarea altor state in baza conceptului nelegitim de drepturi colective pentru minoritati. Minoritatilor trebuie sa li se asigure drepturi individuale (...) dar in niciun caz teritorii", a subliniat seful statului.

Traian Basescu a aratat ca, daca se va continua pe linia sustinerii drepturilor colective pentru minoritati, "cel putin Balcanii, regiunea Marii Negre, dar si o buna parte din Europa, ca si Federatia Rusa pot avea probleme mari de integritate teritoriala si de securitate a propriilor natiuni in anii urmatori".

"Aceasta practica, inceputa cu Kosovo, trebuie stopata", a subliniat el.

O concluzie a intalnirilor cu liderii politici din zona Marii Negre a fost ca mecanismele de mentinere a pacii din zone precum Transnistria, Abhazia sau Nagorno-Karabah "nu sunt mecanisme care sa duca la solutionarea problemelor de integritate teritoriala, ci mecanisme de mentinere si perpetuare a unor conflicte".

El a aratat ca aceste mecanisme trebuie inlocuite iar UE trebuie sa se implice, prin sistemul PESA, in solutionarea conflictelor inghetate.

Principalele concluzii ale discutiilor:

  • actul final de la Helsinki, care defineste conceptul de integritate teritoriala, suveranitate si inviolabilitatea frontierelor trebuie sa fie conceptul de baza pentru discutile care vizeaza rezolvarea conflictelor inghetate
  • in momentul de fata, prioritatea este stabilizarea regiunii, stabilizarea conflictului din Georgia si punerea in aplicare a acordului de incetare a focului
  • cuvantul de ordine trebuie sa fie prudenta, atat in relatiile bilaterale dintre statele din regiune cat si in relatiile dintre Georgia si Rusia
  • aceste evenimente nu pot pune sub semnul intrebarii integritatea teritoriala a Georgiei, care, in final, trebuie respectata

Basescu: Romania anticipa de mult posibilitatea unor astfel de evenimente

Presedintele Traian Basescu a respins speculatiile presei potrivit carora turneul in cele cinci state s-ar fi efectuat sub mandatul Frantei, al UE sau al NATO. "Motivul deplasarii a fost legat de nevoia de a avea o analiza exacta a impactului evenimentelor din Georgia asupra regiunii si, implicit, asupra Romaniei", a explicat el, adaugand insa ca evaluarea partii romane va fi transmisa presedintiei franceze, aliatilor din NATO si partenerilor din UE.

"Romania este extrem de interesata de propria ei securitate si de ceea ce se intampla in regiunea Marii Negre, pentru ca aceste evenimente pot avea impact direct asupra securitatii statului", a spus seful statului, adaugand ca autoritatile romane anticipau de mult posibilitatea unor astfel de evenimente.

El a reafirmat ca "actiunea armatei georgiene a fost pe teritoriul national, chiar daca s-a bazat pe o evaluare eronata a situatiei din Osetia, iar "reactia Rusiei a depasit simpla nevoie de securizare a prezentei trupelor de mentinere a pacii din regiune".

Romania nu are un proces prin care revendica Insula Serpilor

In ceea ce priveste relatia cu Ucraina, Basescu a atras atentia presei "sa scrie foarte corect" despre actiunile Romaniei la Curtea de la Haga. "O parte a presei afirma ca Romania ar fi deschis un proces prin care revendica insula. Cred ca presa romana trebuie sa scrie foarte corect legat de actiunea Romaniei, care a fost deschisa impotriva Ucrainei pentru delimitarea platoului continental in Marea Neagra", a explicat presedintele.

El a spus ca diferendumul cu Ucraina este legat de masurarea platolului continental iar "Romania nu are un proces prin care revendica insula".

De altfel, nici problema procesului de la Haga, nici canalul Bastroe nu au fost abordate in discutiile cu presedintele ucrainean.

Proiectul Nabucco nu a fost periclitat de conflict

Problema energetica a fost o alta miza a intalnirilor pe care Traian Basescu le-a avut cu liderii din regiunea Marii Negre. O concluzie a fost aceea ca proiectul Nabucco nu este periclitat de evenimentele din Georgia. "Proiectul Nabucco este viabil in continuare, dar viabilitatea lui depinde chiar de cei care doresc realizarea proiectului, pentru ca azi nu este semnat inca acordul interguvernamental intre statele care vor detine actiuni", a explicat el.

Proiectul P8, conducta de titiei Constanta - Trieste, se afla in aceeasi situatie: exista titei care sa fie tranzitat catre Europa, dar nu sunt realizate acordurile interguvernamentale.