Presedintele Traian Basescu a declarat miercuri ca Uniunea Europeana "s-a miscat lent" in ceea ce priveste zona Marii Negre, dar si in cazul evenimentelor din Georgia. Seful statului a adaugat ca aceasta regiune nu se poate afla "in securitate" fara implicarea Federatiei Ruse, relateaza NewsIn.

"Federatia Rusa trebuie sa fie partener pentru securizarea zonei, nu element de risc", a subliniat Traian Basescu.

Seful statului a inceput miercuri un turneu de doua zile in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia, avand ca scop identificarea de solutii comune la Marea Neagra pentru securizarea zonei. De asemenea, impreuna cu ceilalti sefi de stat, presedintele va analiza daca evenimentele din Georgia pot avea repercusiuni asupra altor conflicte inghetate din zona, cum ar fi Transnistria sau Nagorno-Karabah.

Seful statului a mai precizat ca in discutiile cu cei cinci sefi de stat va aborda si problema proiectelor energetice si in ce masura mai sunt ele valabile in contextul evenimentelor din Georgia, tinand cont de faptul ca in proiectul culoarului energetic statul georgian se prezinta ca un nod important.