Presedintele Traian Basescu va efectua, in perioada 20-21 august, o serie de vizite de lucru in Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia si Turcia.

In cadrul vizitelor, presedintele va avea convorbiri cu omologii sai Viktor Iuscenko, Vladimir Voronin, Ilham Aliyev, Mihail Saakashvili si Abdullah Gül, precum si cu primul ministru al Turciei, Recep Tayyip Erdogan.

O tema de interes special pentru Romania o constituie dezvoltarea cooperarii in regiunea Marii Negre, prin cresterea implicarii unor actori multilaterali relevanti, precum Uniunea Europeana, NATO si OSCE, precizeaza administratia prezidentiala.

Turneul prezidential vine in contextul conflictului din Georgia, stat care doreste sa devina membru al Aliantei Nord-Atlantice.

De altfel, Romania a fost unul dintre sustinatorii activi ai aderarii Georgiei si Ucrainei la NATO, pozitie exprimata inclusiv in cadrul summitului Aliantei, gazduit de Bucuresti in primavara acestui an.

Sprijin aliat pentru Georgia

Vizita are loc imediat dupa reuniunea ministrilor de externe ai statelor NATO, in urma careia secretarul general al Aliantei, Jaap de Hoop Scheffer, a afirmat ca relatiile acesteia cu Rusia nu mai pot fi aceleasi. Scheffer a atras atentia ca Rusia trebuie sa onoreze toate punctele din acordul de pace cu UE/OSCE, in conditiile in care aliatii nu vad semnale ca acest lucru s-ar intampla.

Cu ocazia aceleiasi reuniuni, ministrii aliati au convenit sa ofere asistenta pentru Georgia, inclusiv printr-un mecanism de consultare pe care NATO il are si cu Ucraina.

Pozitia exprimata de ministrul roman de externe, Lazar Comanescu, la reuniunea NATO, in ajunul deplasarii lui Traian Basescu, a fost ca escaladarea conflictului din Georgia a demonstrat fara echivoc pericolul reprezentat de "conflictele inghetate" din regiunea Marii Negre si din Caucaz. UE, NATO si OSCE trebuie sa se implice mai mult in asigurarea pacii si mentinerea stabilitatii in regiune, mai sustine diplomatia romana.

Deplasarea presedintelui roman in Georgia are loc, totodata, dupa ce Rusia a anuntat inchiderea frontierelor cu Georgia si Azerbaijan si masuri sporite de securitate, pentru a preveni posibile "acte teroriste" georgiene.

Rusia a reactionat prompt la avertismentele NATO de marti, seful diplomatiei de la Moscova, Serghei Lavrov, acuzand Alianta de atitudine partinitoare si de tentativa de a salva "regimul criminal" de la Tbilisi, potrivit BBC. "Imi pare ca NATO incearca sa puna agresorul in ipostaza de victima", a afirmat Lavrov.