Presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, s-a declarat luni surprins si "necajit" de faptul ca in raportul de tara "Comisia Europeana si-a permis" sa critice Parlamentul Romaniei, aratand ca acest lucru este nedrept, deoarece, in ultimii trei ani si jumatate, nu a existat nici o interventie a Legislativului in actul de justitie. "Este pentru prima data cand Comisia Europeana a criticat Parlamentul Romaniei", a spus Vacaroiu. Parlamentul nu avizeaza cererea de urmarire penala, ci doar o solicita, a explicat presedintele Senatului.

Raportul prezentat in 23 iulie la Bruxelles a scos in evidenta lipsa de vointa politica din Parlamentul Romaniei in ceea ce priveste aprobarea urmaririi penale in cazul a patru fosti ministri parlamentari.

Raportul CE a notat si elementele pozitive legate de activitatea Agentiei Nationale de Integritate si a Directiei Nationale Anticoruptie. Comisia Europeana constata in raportul de monitorizare privind Justitia ca Romania a inregistrat „progrese lente, dar constante“ in efortul de reformare a sistemului judiciar si de combatere a coruptiei.

Senatul se va reuni in 25-28 august in sesiune extraordinara pentru cazurile Codrut Seres si Paul Pacuraru, a anuntat presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu.

El a precizat ca votul pentru cele doua dosare care il vizeaza pe Codrut Seres si pentru dosarul care il vizeaza pe Paul Pacuraru va fi secret cu bile.