PSD propune eliminarea oricarei imunitati sau proceduri speciale prevazute de actuala legislatie. Liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca social-democratii vor initia un proiect de lege privind modificarea Constitutiei si eliminarea oricarei forme de imunitate pentru presedintele Romaniei, pentru parlamentari si pentru membrii Guvernului.

El a declarat ca PSD dispune de suficienti parlamentari pentru a initia acest proiect de lege. In 30 de zile de la adoptarea legii, urmeaza sa se organizeze un referendum pentru modificarea Constitutiei.

"Nimic nu ne impiedica ca, odata cu alegerile pentru Parlament, sa avem si un referendum pentru modificarea Constitutiei", a spus Mircea Geoana.

Liderul PSD sustine ca a luat aceast decizie pentru a opri lupta pentru politizarea Justitiei: "Datorita reformelor Basescu-Macovei, astazi clasa politica romaneasca se lupta nu pentru reforma si depolitizare, ci pentru cine domina Justitia romaneasca".

Mircea Geoana a declarat ca PSD a declansat, in perioada in care a detinut guvernarea, reformele necesare pentru asigurarea unei justitii independente si depolitizate, iar actuala guvernare nu avea de facut decat sa continue angajamentele asumate atunci.

"Faptul ca aceasta tema a fost o tema politica in campania din 2004 i-a determinat pe Traian Basescu si pe acolitii sai sa foloseasca subiectul Justitiei ca arma impotriva principalului adversar, PSD", considera el.

Mircea Geoana a acuzat actuala putere ca, prin aceasta abordare, a ales "sa sacrifice interesele nationale ale Romaniei".