Presedintele Traian Basescu a declarat ca nu exista, in momentul de fata, pericolul ca Moldova sa fie implicata intr-o situatie similara Georgiei, din cauza conflictului inghetat din Transnistria. Prezent la Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana" de la Sulina, seful statului a refuzat, insa, sa raspunda la intrebarea unui student din Republica Moldova care il rugase sa contrazica o afirmatie care ar fi fost facuta de Valeriu Stoica, potrivit caruia "a vrea Basarabia inapoi ar fi un mod de gandire anacronic, valabil pentru secolul XIX".

  • Basescu: Analistii ar specula in detrimentul Romaniei orice declaratii as face

Seful statului a refuzat sa raspunda, motivand ca jurnalistii si politicienii vor specula "in detrimentul Romaniei" orice afirmatie a sa, sustinand ca si comunicatul CSAT a fost interpretat de unii "ca sa-si faca numarul anti-prezidential", potrivit NewsIn.

"Nu ma obliga la declaratii pentru ca ele vor fi comentate in toata Europa, cu Romania revizionista. Stii ca nimeni nu spune ca presedintele Romaniei era la o intalnire cu tinerii si era o discutie informala. Toata lumea va spune, si primii care vor face atat rau cat vor putea vor fi gazetarii romani, pentru ca nu exista vreo sansa ca marii ganditori de la TV, unii nu stiu bine nici cum ii cheama, dar stiu ce face presedintele Romaniei extraordinar. Analisti, oameni politici ar specula in detrimentul Romaniei orice afirmatie as face, asa ca, scuza-ma, te rog, ca nu-ti dau un raspuns transant", a raspuns presedintele.

Basescu le-a spus studentilor ca pana si comunicatul remis de Presedintie dupa sedinta CSAT pe tema conflictului din Georgia a fost reinterpretat, pentru ca "niste oameni care lucrau si pe la Cotroceni" sa-si faca numarul "anti-prezidential".

"Ma uitam aseara, erau niste oameni care lucrau si pe la Cotroceni, care vorbeau despre ce a spus presedintele in comunicatul cu privire la Georgia, erau feroci", a spus Basescu, adaugand ca acesti oameni stiu foarte bine ca din CSAT "iese" doar ce trebuie facut public, dar au reinterpretat continutul comunicatului "ca sa-si faca numarul anti-prezidential". Seful statului nu a precizat persoana la care a facut referire.

  • Moldova nu este in pericol

In ceea ce priveste situatia din Georgia, Traian Basescu a exclus posibilitatea ca in Moldova sa se intample ceva similar: "Puteti sa fiti convinsi ca si la Bucuresti a sunat clopotelul conflictului inghetat din Transnistria odata cu evenimentele din Georgia si analizele care s-au facut au vizat in mod egal evenimentele din Georgia si un posibil scenariu legat de Transnistria. Atitudinea Romaniei, intr-un astfel de scenariu, in mod categoric va fi diferita daca in Transnistria s-ar intampla ceva. Dar noi avem toate analizele ca nu se va intampla in Transnistria ceea ce s-a intamplat in Osetia de Sud si Abhazia", a explicat seful statului, la intrebarea unui student din Republica Moldova, daca Romania poate face ceva mai mult pentru georgieni in contextul razboiului actual, "deoarece in Republica Moldova este acelasi pericol in contextul conflictului transnistrean nerezolvat inca".

"Moldova nu este in pericolul de a fi implicata intr-o situatie similara celei din Georgia, nu exista acest risc in momentul de fata", a declarat presedintele luni, la Scoala de vara "Comunitati romanesti si identitate europeana" de la Sulina.

Seful statului a subliniat faptul ca, in urma analizelor Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, Romania sustine "fara rezerve" integritatea teritoriala a Georgiei, lucru valabil si pentru Republica Moldova, iar Romania va actiona in contextul deciziilor UE si NATO, pentru ca aceste structuri sustin intergritatea teritoriala a Georgiei.