Partidul Democrat Liberal solicita Curtii Constitutionale sa analizeze sesizarea privind neconstitutionalitatea regulamentului Camerei Deputatilor inainte de sesiunea extraordinara din 13 august, care are pe ordinea de zi avizarea inceperii urmaririi penale a fostilor ministri PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea.

"PD-L solicita ca analiza Curtii Constitutionale sa fie anterioara votului din sesiunea extraordinara a Camerei Deputatilor pentru a se evita un vot al Parlamentului in disonanta cu Constitutia Romaniei", afirma liderul democrat-liberal, Emil Boc, intr-un comunicat de presa.

Potrivit prevederilor actuale din Regulamentul Camerei Deputatilor, avizul pentru urmarirea penala a ministrilor cu statut de parlamentar necesita votul a cel putin doua treimi din membrii Camerei. Or, textul Constitutiei, prevede la art. 76 alin.2 ca hotararile se adopta cu votul majoritatii parlamentarilor prezenti in fiecare Camera.

Grupul PD-L a sesizat Curtea asupra neconstitutionalitatii Regulamentului Camerei Deputatilor in data de 7 iulie.

PD-L cere validarea a sapte noi deputati

Totodata, Emil Boc ii cere presedintelui Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, sa faca demersurile necesare pentru validarea celor sapte deputati ce inlocuiesc parlamentarii demisionari, astfel incat acestia sa poata vota la sedinta extraordinara din 13 august.

In prezent, 15 deputati asteapta validarea si depunerea juramantului, dintre care sapte sunt din partea PD-L, patru de la PNL, unul de la PSD si 3 de la UDMR.

"Cerem presedintelui Camerei Deputatilor sa recurga de urgenta la validarea mandatelor astfel incat la sedinta extraordinara a Camerei Deputatilor din 13 august acesti parlamentari sa isi poata exercita dreptul de vot".

In momentul primului vot din Camera in privinta inceperii urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase si Miron Mitrea, PD-L a acuzat ca opt parlamentari ai sai au fost alesi in demnitati locale si nu mai pot fi socotiti la cvorumul de sedinta.

"Din pacate, insa, presedintele Camerei Deputatilor a ignorat acest fapt preferand sa induca idea ca cei mai multi absenti la acel vot au fost inregistrati din grupul PD-L, o afirmatie absolut falsa. Dintre cei 73 de deputati ai grupului PD-L, doar doi au fost absenti nemotivat, doi dintre ei fiind motivati medical si doi fiind in deplasari in afara tarii", explica Emil Boc.