Mi se pare ca presa nu reuseste sa inteleaga foarte bine mecanismul noului sistem de vot. Nu spun asta neaparat ca un repros, caci rezultatele acestuia sunt ciudate si, cum am spus, contra-intuitive, e foarte usor sa fii pacalit, scrie Doc, pe blogul lui.

In Evenimentul Zilei se prezinta trasarea colegiilor din sectorul 1 al capitalei si cum sunt distribuite candidaturile de la PNL in interiorul lui :

"Potrivit hartii electorale a Bucurestiului, care urmeaza sa fie discutata astazi de guvern, colegiul de la Camera Deputatilor in care candideaza Tariceanu, aflat in zona Primaverii-Dorobanti, are cel mai mic numar de alegatori: 39.964. Avantajul premierului este ca are de convins un numar mic de oameni, pentru a intra in parlament, din primul tur si a evita redistribuirea. Calculul premierului se bazeaza pe rezultatele de la alegerile locale: s-au prezentat la urne 13.028 de locuitori, iar 3.091 au votat pentru PNL la consiliul local (votul politic). Pentru a intra in parlament cu 6.500 de voturi, Tariceanu are nevoie de 'pastrarea' alegatorilor de la locale si obtinerea, in plus, a aproximativ 3.500 de voturi. Un avantaj suplimentar este ca zona in care candideaza Tariceanu este singura din Capitala in care liberalii s-au situat, la locale, pe locul 2. In colegiul lui Tariceanu insa situatia este mult mai stransa: PDL a obtinut 4.438 de voturi, iar PSD, 2.930."

Autorul articolului considera ca motivul pentru care dl Tariceanu si-a trasat un colegiu de dimensiuni mici este ca spera sa castige mandatul cu majoritatea absoluta a voturilor. Daca asa ar sta lucrurile, premierul si-ar face un calcul extrem de optimist, dand dovada de neasteptata superficialitate. Caci ar trebui sa spere sa obtina peste dublul (!) votului dat pentru partidul sau la alegerile de 6 luni in urma, in conditiile in care competitorii n-ar aduna nimic in plus. Ma indoiesc ca premierul si consilierii sai ar fi atat de naivi cat sa se bazeze pe un asemenea rezultat fericit.

In realitate, modul in care au fost trasate colegiile nu ii arata deloc naivi, din contra. Nu se bazeaza pe evitarea redistribuirii; cauta sa se asigure ca nu vor avea surprize acolo.

Citeste restul articolului si comenteaza pe Inventarul stricaciunilor politice.