Presedintele Traian Basescu s-a deplasat, luni, in unele dintre localitatile afectate de inundatii. Seful statului a vizitat localitatile Sucevita, Moldovita si Marginea. El i-a incurajat pe localnici, insa a apostrofat un oficial local: "Cand te vad in costum la inundatii, imi vine sa te dau de pamant", potrivit Realitatea Tv.

La intoarcerea din zonele afectate de inundatii, Traian Basescu a facut apel la administratiile locale sa isi cheme angajatii din concedii pentru a putea face fata efectelor inundatiilor. De asemenea, seful statului si-a exprimat speranta ca inundatiile nu vor fi politizate, insa a precizat ca politicienii trebuie sa fie alaturi de sinistrati in aceste momente, atat pentru a-i incuraja, cat si pentru a evalua situatia.

"ISU utilizeaza zilnic acelasi personal. Am vazut militari care sunt pur si simplu epuizati. As spune ca oboseala este normala fata de situatia existenta in teren. Cred ca toate autoritatile, toti oamenii care pot face acest lucru trebuie sa vorbeasca cu oamenii afectati, care au nevoie de incurajare", a precizat presedintele, insistand ca a vazut foarte multi oameni disperati, care au nevoie de solidaritate.

Seful statului estimeaza ca principalul obiectiv al autoritatilor trebuie sa fie restabilirea sistemelor de comunicatii in zonele afectate pana la iarna. Tot pana atunci, casele trebuie sa fie locuibile, dar si scolile trebuie reamenajate, avand in vedere ca se apropie luna septembrie, a adaugat Basescu.

Duminica seara, dupa ce a vizitat Baia Borsa, seful statului a dat asigurari ca Executivul va acorda fonduri pentru refacerea infrastructurii afectate de ape.