Liderul PD-L, Emil Boc, a anuntat astazi ca formatiunea sa va ataca la Curtea Constitutionala si prevederile din Regulamentul Senatului referitoare la punerea sub urmarire penala a ministrilor-parlamentari, dupa ce a depus o cerere in acest sens si in legatura cu prevederile din Regulamentul Camerei Deputatilor. Emil Boc spune ca regulamentul Senatului ar trebui sa prevada ca cererea de incepere a urmaririi penale sa fie votata cu majoritatea simpla a celor prezenti, si nu cu votul majoritatii senatorilor, anunta NewsIn.

Liderul PD-L a invocat drept argumente in favoarea neconstitutionalitatii Regulamentului Senatului faptul ca in articolul 76, alin. 2 din Constitutie se arata ca legile ordinare si hotararile se adopta cu majoritatea membrilor din fiecare camera. in consecinta, a aratat el, cererea de incepere a urmaririi penale trebuie sa faca tot prin aceasta masura, deci cu 35 de voturi, nu cu 69.

"In aceste conditii, prevederile din Regulamentul Senatului sunt neconstitutionale intrucat prevad o majoritate superioara majoritatii simple. Prin urmare, prin acest demers, urmarim sa usuram mecanismul de ridicare a imunitatii guvernamentale si de a facilita inceperea urmaririi penale impotriva unor membrii ai Senatului care au si calitate de membrii ai Guvernului", a explicat liderul PD-L.

Boc a reamintit ca cei de la PD-L au atacat la CCR si Regulamentul Camerei, insa Bogdan Olteanu a cerut judecatorilor amanarea pentru toamna, solicitarea sa reprezentand dupa liderul PD-L, o tergiversare a procedurii de analizare in camerele Parlamentului a dosarelor deputatilor ex-ministri. Boc a reiterat ca PD-L are deja pregatita o initiativa legislativa de modificare a legii raspunderii ministeriale prin care practic se elimina imunitatea guvernamentala, pastrand textul Constitutiei care spune ca numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei pot cere urmarirea penala a Guvernului, cu mentiunea ca atunci cand aceasta solicitare vine din partea Parchetului, camerele Parlamentului si presedintele Romaniei iau act de acesta solicitare si trimit incuviintarea Ministrului Justitiei ca sa mearga mai departe.

La inceputul lunii, democrat-liberalii au sesizat CCR, reclamand neconstitutionalitatea prevederii din regulamentul deputatilor potrivit careia este nevoie de votul a doua treimi dintre deputati pentru a se cere inceperea urmaririi penale a unui ministru-parlamentar. Boc a explicat atunci ca procesul de incepere a urmaririi penale a deputatilor fosti sau actuali ministri este mai dificil decat in cazul investirii sau demiterii guvernului sau suspendarea presedintelui cand este nevoie de votul majoritatii.

Pe 9 iulie, Curtea Constitutionala a decis, la cererea presedintelui Camerei Bogdan Olteanu, sa amane pana in septembrie dezbaterea sesizarii PD-L privind neconstitutionalitatea prevederii din regulament privind cvorumul de doua treimi pentru inceperea urmaririi penale a ministrilor parlamentari. Judecatorii isi justificau decizia de a amana dezbaterea pana la data de 17 septembrie prin faptul ca presedintele Camerei Deputatilor a solicitat acordarea unui „termen rezonabil in care factorii constitutionali sa poata exprima un punct de vedere” fata de seizarea inaintata Curtii.