Presedintele de onoare al PSD, senatorul Ion Iliescu, a anuntat ca nu va mai candida la alegerile parlamentare. Intr-o declaratie postata pe blogul sau, fostul presedinte al Romaniei sustine ca nu mai este motivat sa participe la cursa electorala intr-un colegiu uninominal si ca va ramane activ in viata politica a PSD si a tarii.

"Nu este vorba de a parasi partidul sau activitatea politica. Ci, pur si simplu, din punct de vedere al campaniei electorale – nu ma mai intereseaza aceasta competitie. In conditiile votului pe liste, prezenta mea putea fi utila, ca factor propulsor – pentru promovarea unei liste de candidati ai PSD", scrie Iliescu.

Presedintele de onoare al social-democratilor sustine ca "de unul singur, intr-un colegiu, indiferent unde, nu am nici o motivatie sa mai particip la o cursa electorala".

"In ceea ce ma priveste, competitia pentru Presedintia Romaniei, dealungul anilor a fost eminamente uninominala. Este mult mai util si firesc, de aceasta data, sa las locul unui candidat tanar. Nici activitatea parlamentara, activitate de uzura si care solicita mult timp, nu ma mai atrage. Trebuie sa ma gandesc sa-mi restrang sfera preocuparilor si a activitatilor pentru utilizarea cat mai optima si eficienta a timpului", sustine presedintele de onoare al PSD.

In continuare, Iliescu isi marturiseste intentiile de a-si indrepta "atentia mai mult spre activitati legate de problemele de fond ale politicii romanesti (spre exemplu «dezvoltarea durabila») ca si spre dezbateri ideologice, dialoguri cu mediul intelectual si cu tinerii, actiuni esentiale pentru afirmarea social-democratiei si a stangii romanesti, in general".

"Prezenta mea, cred ca poate fi utila si pentru evitarea unor excese, pentru mai mult echilibru, pentru calmarea unor impetuozitati si afirmarea mai explicita a PSD ca partid social-democrat autentic, exponentul stangii moderne in Romania", sustine Ion Iliescu, care adauga ca "in aceasta privinta sunt mai putin sceptic decat neinfectat de comunism, care nu crede ca stanga romaneasca ar putea deveni europeana, neacordandu-mi nici mie vreo sansa de a ajuta urmarirea acestui obiectiv".