In topul chiulangiilor din ultima sesiune parlamentara se situeaza deputata PSD, Daniela Buruiana, cu 0% prezenta, urmata de Ioan Turc (PNL) cu 2% si de Miron Mitrea (PSD) cu 4%. Dintre senatori, Corneliu Vadim Tudor (PRM) se situeaza pe podium cu 1%, secondat de Vasile Blaga (PDL) cu 2%, arata raportul Institutului pentru Politici Publice. Potrivit acestuia, absenteistii petrec mai mult timp in studiourile televiziunilor decit in parlament. In aceste conditii, legile importante trec de Camere prin aviz tacit, eficienta legislativa a parlamentarilor este din ce in ce mai scazuta, iar opozitia a disparut.

Ultimul raport al IPP, realizat in perioada sesiunii parlamentare februarie - iunie 2008, arata ca multe initiative legislative au trecut de prima camera prin acord tacit pentru ca "alesii" au avut lucruri mult mai importante de facut, cum ar fi alegerile locale. Parlamentarii sunt din ce in ce mai putin disciplinati, iar eficienta lor este tot mai scazuta.

Cei mai scumpi la vedere dintre deputati au fost Daniela Buruiana, independenta, cu 0% prezenta, Ioan Turc (PNL) 2%, Miron Mitrea (PSD) 4%, Bogdan Pascu (PC) 6%, Titus Gheorghiof (PNL) 8% si Liviu Almasan (PDL) 9%.

Dintre senatori, Corneliu Vadim Tudor (PRM) se poate lauda cu o prezenta de doar 1%, Vasile Blaga (PDL) cu una de 2%, Dorel Onaca (PDL) 3%, Mircea Geoană (PSD) 4%, Marko Bela (UDMR) 4%.

La fel de prinsi cu alte treburi au fost si Sorin Oprescu (PSD) 4%, Cristian Diaconescu (PSD) 5%, Gheorghe Copos (PC) 7%, Verestoy Attila (UDMR) 10% si Adrian Păunescu (PSD) 15%.

Deputatii sint mai harnici decit senatorii

PNL-ul ocupa primul loc al prezentei la Senat, in timp ce UDMR-ul, celalalt partid aflat la guvernare, ocupa primul loc in Camera Deputatilor. In timpul ultimei sesiuni de lucrari, media prezentei parlamentarilor la Camera Deputatilor a fost mult mai mare decat cea inregistrata la Senat: 63.28%, respectiv 47.33%.

Mai nou, liderii grupurilor parlamentare absenteaza nu doar de la lucrarile in plen, ci si de la cele ale Birourilor Permanente. Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc (PSD) si Sebastian Cutaş (PC) nu au participat la vreo sedinta a Birourilor Permanente. Exceptie fac Marton Arpad Francisc (UDMR), Mihai Ungheanu (PRM) si Puiu Hasotti (PNL), care sunt cel mai des prezenti la lucrari.

La munca, nu la televizor

Absentesimul este direct proportional cu prezenta pe micul ecran. Chiulangiii sefi sint exact politicienii cu o vizibilitate mediatica mare si cu functii de conducere in partidele lor.

Corneliu Vadim Tudor, Mircea Geoana, Marko Bela, Daniela Popa, dar si alti lideri marcanti ai partidelor ca Ion Iliescu, Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu, Miron Mitrea, Cristian Diaconescu, Adrian Paunescu, Crin Antonescu, Gheorghe Flutur, Vasile Blaga, Verestoy Atilla, Lavinia Sandru, Daniela Buruiana pasesc mai rar prin Parlament si mai des prin studiourile televiziunilor.

Opozitia a disparut

IPP mai observa ca odata cu apropierea alegerilor si cu schimbarea sistemului electoral, loialitatea si disciplina deputatilor si a senatorilor a scazut alaturi de coerenta politicilor pe care un partid ar dori sa le promoveze.

In plus, IPP ajunge sa constate ca nu mai exista o opozitie. 31% dintre deciziile de la Camera Deputatilor si 38% dintre cele de la Senat au fost adoptate prin consensul tuturor partidelor.

Anul 2008 a insemnat si o crestere a sustinerii partidelor de opozitie, PSD şi PC, pentru guvernul liberal. Astfel, PSD a votat alaturi de PNL si diferit de PD-L intr-o proportie de 27,85%.

PRM, cooperativa munca in zadar

Eficienta unor partide, cum ar fi PRM-ul, este aproape egala cu zero. De exemplu, parlamentarul cu cele mai multe initiative legislative, Gheorghe Funar, a semnat nu mai putin de 262 de propuneri inaintate Birourilor Permanente in această legislatura, dintre care177 au fost respinse definitiv.

Institutul de Politici Publice recomanda implementarea sistemului de vot cu cartele nu doar la plen, ci si la Comisiile permanente ale celor doua Camere, inregistrarea video a sedintelor si unificarea serviciilor de management din Parlament pentru o mai mare transparenta a lor.