Informatia pe scurt:

-Fostul premier Adrian Nastase a fost cercetat de procurorii DNA in dosarul Zambaccian I, pentru o presupusa luate de mita sub forma unor bunuri importate din China si a unor lucrari de amenajari interioare, toate achitate din conturile firmelor Vertcon si Conimpuls din Bacau.

-Cele doua firme erau controlate, conform procurorilor, de Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii, institutie care era subordonata fostului premier.

-Adrian Nastase a fost trimis in judecata, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, in noiembrie 2006. El a apelat la Curtea Constitutionala, care a decis in iulie 2007 ca DNA avea nevoie de avizul Parlamentului sau a presedintelui Romaniei pentru a-l ancheta penal pe fostul premier.

-Dosarul a fost restituit acum trei saptamani procurorilor DNA pentru refacerea urmaririi penale. Ei au nevoie, pentru a relua ancheta, de votul a doua treimi dintre deputati in favoarea inceperii urmaririi penale.

-DNA a trimis in Parlament pentru aviz un alt dosar care-l vizeaza pe Adrian Nastase, in care fostul premier este anchetat pentru modul in care a dobandit blocul din strada Zambaccian.

Martorul cheie din dosarul Zambaccian, in care Adrian Nastase este suspectat ca ar fi fost mituit cu bunuri din China in valoare de 500.000 de dolari, Cristina Popa, fostul administrator al firmei Vertcon din Bacau, a declarat pentru HotNews. ro ca a acceptat de frica sa plateasca din banii firmei chinezariile fostului premier PSD.

”Evident ca mi-era frica de familia Nastase. Cui nu i-ar fi fost?” - a spus Cristina Popa. Tot de frica, Cristina Popa le-a descris procurorilor DNA modul in care a facut acele importuri in favoarea familiei Nastase. ”Eram constienta ca faceam o ilegalitate cand am achitat acele importuri” - a declarat Cristina Popa.

Printre bunurile importate in 2002 de firma de constructii Vertcon in favoarea familiei Nastase se numara, conform rechizitoriului DNA, aparate de taiat oua, peruci, strecuratori, aparate de curatat scame, clopotei, brazi de Craciun, perne, ciucuri de draperii etc.

Cristina Popa, fostul administrator al firmei Vertcon, lucreaza si acum la societatea care a achitat in 2002 chinezariile familiei fostului premier Adrian Nastase, pe post de consilier economic.

Societatea ii avea ca actionari, pana la inceputul anului 2002, cand si-au cesionat partile detinute, pe Sergiu Sechelariu, fost secretar de stat in Ministerul Transporturilor in guvernul condus de Adrian Nastase, si pe Irina Jianu, fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii in aceeasi perioada. Ulterior, Cristina Popa a devenit actionar majoritar, insa, spune ea, deciziile erau luate in continuare de Irina Jianu.

“Irina Jianu a venit la mine si mi-a cerut sa intocmesc documentele de import din China. Nici macar n-am vazut vreodata acele containere. Ce interes aveam eu, care conduceam o firma din provincie, sa platesc campania electorala a lui Adrian Nastase sau sa achit importuri din China a unor marfuri care nu-mi foloseau la nimic si de care stiam ca nu intra in patrimoniul societatii? Am facut-o de frica, stiam ce putere avea familia Nastase si, in plus, eram avertizata de Irina Jianu ca nu ma pot pune cu premierul”, a spus Cristina Popa.

Fostul administrator al firmei Vertcon a declarat pentru HotNews.ro ca si-a vandut in 2005 actiunile, inainte ca procurorii DNA sa demareze ancheta in dosarul Zambaccian. Cristina Popa nu i-a denuntat pe Irina Jianu si Adrian Nastase din proprie initiativa nici dupa 2004, ci doar atunci cand procurorii i-au cerut explicatii asupra platilor facute de Vertcon. “Nu aveam incredere atunci nici in procurori, pentru ca, la vremea aceea, nu stiam in ce relatii puteau fi cu Adrian Nastase.

Cand mi-au cerut insa explicatii am spus tot ce s-a intamplat. Nici nu aveam cum sa ascund, pentru ca operatiunile erau evident ilegale”, a spus Cristina Popa. “Dosarul acesta nu este politic, oricat ar vehicula unii ziaristi aceasta ipoteza. Eu stiu cel mai bine acest lucru, pentru ca am fost direct implicata, am semnat acele acte. Eu am incredere in justitie, dar parca dureaza prea mult pana cand se vor clarifica lucrurile”, a completat ea.