PD-L va depune o initiativa legislativa de modificare a legii raspunderii ministeriale pentru a elimina votul Camerei Deputatilor sau Senatului pentru inceperea urmaririi penale a ministrilorparlamentari, a anuntat duminica presedintele democrat-liberalilor, Emil Boc. El sustine ca, in acest moment, exista o discriminare intre parlamentarii obisnuiti si cei care au si calitatea de ministru.

Inceperea urmarii penale se face automat impotriva unui simplu deputat sau senator, pe cand in cazul unui parlamentar ministru este nevoie de acordul Camerei din care face parte.

"PD-L propune eliminarea imunitatii guvernamentale pentru parlamentarii-ministri .Astazi un parlamentar obisnuit poate sa fie urmarit penal fara incuviintarea Camerei din care face parte. In schimb un parlamentar care are si calitatea de ministru nu poate fi urmarit penal decat daca exista acordul unei majoritati de doua treimi. Acest tratament discriminatoriu situeaza parlamentarii-ministri deasupra legii", a spus Emil Boc.

Camera Deputatilor nu a reusit sa ia deocamdata o decizie in cazul avizarii cererii DNA de incepere a urmaririi penale in cazurile deputatilor PSD Adrian Nastase si Miron Mitrea, fost premier, respectiv fost ministru al Transporturilor.

Secretarul Camerei Deputatilor Ioan Munteanu a precizat ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi pentru a da un verdict, fiind exprimate doar 208 voturi, in conditiile in care pentru avizarea cererilor DNA erau necesare 220 de voturi, respectiv doua treimi din numarul deputatilor.

La randul sau, presedintele Basescu a cerut organizarea unei sesiuni extraordinare pentru cazurile Nastase si Mitrea, solicitarea fiind insa respinsa, parlamentarii invocand eventualitatea unui nou vot cu ocazia unei sesiuni extraordinare la sfarsitul lui august, convocate pentru legea Curtii de Conturi.