Adrian Nastase a aflat de la DNA care sunt acuzatiile impotriva sa in dosarul “Trofeul Calitatii”, care se refera la finantarea campaniei electorale din 2004. Fostul presedinte PSD a afirmat ca este vorba despre un dosar politic si ca refuza sa dea declaratii la DNA.

Adrian Nastase este invinuit ca ar fi folosit pentru a finanta campania PSD din 2004 taxele de participare la concursul “Trofeul Calitatii”, achitate de firmele concurente.

La iesirea din sediul DNA, Adrian Nastase a declarat ca a aflat ce acuzatii i se aduc in acest dosar, insa nu intelege de ce e citat intrucat, in opinia sa, nu exista probe care sa-l invinuiasca.

“Eu nu puteam semna nici un fel de document. Este un dosar politic si nu fac declaratii la DNA”, a precizat Nastase.

Acesta a mai spus ca a fost chemat la DNA pentru ca PSD-ul ar fi castigat alegerile locale, in timp de PD-L ar fi pierdut.

Liderul PSD acuza faptul ca procurorii "au mutat dosarul" pentru a-l putea cerceta fara avizul Parlamentului, in calitate de presedinte PSD si nu de premier.

Impotriva fostului presedinte al PSD, procurorii au citat art. 23, alin. C din Legea 656/2002, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor. Legea pevede ca “dobandirea, detinerea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni” constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 12 ani.

Taxele de participare pe care firmele de constructii care au participat la concursul "Trofeul Calitatii" trebuiau sa le achite se ridicau pana la 20 de milioane de lei vechi, insa un control al Garzii Financiare a aratat ca unele dintre firme au platit chiar si 100 de milioane de lei vechi.

Sumele au fost adunate in contul firmei Urban Construct, partenera a Inspectoratului de Stat in Constructii la organizarea concursului si cunoscuta ca apropiata familiei Nastase. Banii nu au ajuns insa niciodata in contul Institutului de Asigurare a Calitatii in Constructii.

Nastase a fost citat prima oara in acest dosar in 26 iunie, cind nu s-a prezentat la audieri. In acelasi dosar mai este cercetata si Irina Jianu, cea care la vremea respectiva conducea Inspectoratul de Stat in Constructii.