Comisia Juridica din Camera Deputatilor a fost vizitata, saptamana trecuta de ambasadorii Uniunii Europene. Intr-un cadru restrans, parlamentarii juristi au fost criticati de oficialii europeni, acestia exprimandu-si nemultumirea fata de activitatea Parlamentului in ceea ce priveste masurile anti-coruptie. ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, si-a exprimat ingrijorarea fata de modificarile efectuate de deputati la Codul de Procedura Penala, iar ambasadorul Olandei, Jaap Werner, este de parere ca in Parlament "conteaza interesele particulare".

Jaap Werner, ambasadorul Olandei:

- "...cred ca credibilitatea si reputatia Parlamentului in Romania au de suferit. Exista incredere foarte scazuta in randul publicului din Romania in aceasta institutie foarte importanta.

- Trebuie sa mentionez ca atunci cand vorbesc cu tinerii romani, referitor la Parlament au o atitudine destul de cinica. Si sunt sigur ca stiti acest lucru, deci trebuie sa aveti grija referitor la acest subiect. Cred ca in Parlament mai degraba conteaza interesele particulare, la nivel restrans, decat interesele generale.

- "Trebuie sa atragem atentia de asupra problemelor de nivel, referitor la intrunirea cvorumului. Unii din Parlament doresc sa ramana acasa mai degraba decat sa participe".

Robin Barnett, ambasadorul Marii Britanii:

- "Este o veste buna faptul ca modificarile aduse Codului de Procedura Penala au fost oprite, dar as vrea sa explic clar de ce am acordat o importanta deosebita amendamentelor propuse, deoarece consideram ca in forma actuala trebuie sa aiba un impact direct si negativ, atat asupra cooperarii bilaterale dintre Romania si Marea Britanie, in domeniul aplicarii legilor, cat si asupra combaterii criminalitatii in interiorul Uniunii Europene

- In mare parte masurile propuse nu fac decat sa impiedice aceasta lupta si nu sunt, dupa noi, in concordanta cu angajamentele comunitare asumate de Romania. De exemplu, articolul 100, care practic presupune notificarea prealabila a suspectilor, inaintea efectuarii unei perchezitii.

- De exemplu, un traficant de droguri va dispune astfel de suficient timp pentru a scapa de dovezile incriminatorii si va fi liber sa-si continue activitatea. In cazul in care infractorii vor considera Romania un paradis judiciar in interiorul UE, toate statele membre vor fi afectate.

- Din acest motiv, tari precum Marea Britanie si-au exprimat ingrijorarea pe langa Guvernul Romaniei(...) Romania s-a angajat sa legifereze un nou Cod Penal de Producere Penala, in conformitate cu normele europene."

Deputatii au incercat sa contracareze acuzatiile, dand vina mai degraba pe presa care a prezentat eronat activitatea Parlamentului.

Gheorghe Gabor, deputat PNL

"In legatura cu increderea populatiei in Parlament, eu cred ca activitatea Parlamentului este gresit perceputa si datorita unor campanii de presa. Si, am sa va dau un exemplu, pentru ca se pune degetul pe rana.

Un exemplu recent, este vorba de cele doua dosare celebre ale deputatilor Nastase si Mitrea.(...) Parlamentul trebuia sa fie sesizat de catre Procurorul General al Romaniei.... spre surprinderea noastra Parchetul General nu a sesizat Parlamentul, fiind sesizati de catre procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie..."

Sergiu Andon, presedintele comisiei juridice, deputat PC

"Din punctul meu de vedere, intr-adevar, lupta impotriva coruptiei este o tema importanta si de lunga durata, probabil mai accentuata decat in alte tari, pentru ca nu ne facem iluzii ca exista vreun loc pe pamant pe unde a disparut coruptia, dar cred ca este semnificativ, si as folosi prilejul acestei intalniri, sa spun acest lucru.

Este semnificativa existenta unei anumite diferente intre harta reala a problemelor legate de lupta impotriva coruptiei si perceptia acestora de catre opinia publica si, in special, de catre opinia publica din strainatate si chiar de catre factorii politici din strainatate"

Cristian Dumitrescu, deputat PSD

"Credibilitatea Parlamentului este in fiecare tara totdeauna in crestere sau descrestere, in functie de anumite realitati. Insa, nu cred ca prin credibilitatea Parlamentului trebuie sa ne referim neaparat la situatia celor doua dosare...Vreau sa va repet si sa spuneti si mai departe, foarte clar, in Romania, parlamentarii nu au imunitate decat pentru opiniile publice".

Raportul din iulie, centrat pe justitie

La mijlocul lunii iulie, Comisia Europeana va prezenta un raport de monitorizare privind progresele in justitie ale Romaniei. Informatiile pe surse aparute pina acum de la Bruxelles arata ca raportul va fi dur, dar nu va recomanda activarea clauzei de salvgardare.