Liderii PSD discuta in Comitetul Executiv despre componenta viitorului guvern, actiune care va genera competitia pentru functii si in care se vor angrena atit liderii cunoscuti, cit si presedintii filialelor victorioase in alegerile locale, care vor sa-si mareasca influenta in partid. Analiza rezultatelor alegerilor ar putea provoca discutii mai aprinse datorita presiunilor pentru demisia lui Vasile Dancu, avansata de Ion Iliescu. Nici subiectul candidatului la prezidentiale nu va fi ocolit, tinind cont de dorinta manifestata in acest sens de Adrian Nastase si de acordul pe care si l-a dat Geoana.

Guvernul din semiumbra

Impartirea functiilor in perspectiva unei victorii la alegerile din toamna este subiectul care framinta acum conducerea PSD. In cursa sint angajati vicepresedintii, care se vad ministri intr-un viitor cabinet, iar, mai nou, presedintii filialelor cistigatoare la alegeri.

In circulatie se afla nume care deja au mai ocupat posturi ministeriale: Mitrea la Transporturi, Cristian Diaconescu la MAE si Daniela Popa la IMM.

Pretentii ridica insa si presedintii de consilii judetene, cum sint Liviu Dragnea ( Teleorman), Nicusor Constantinescu ( Constanta) sau Constantin Nicolescu (Arges). De altfel, chiar Mircea Geoana a declarat ca va "premia" filialele fruntase cu posturi in guvern.

"Organizatiile care au performanta politica vor avea si o reprezentare in viitorul executiv si acestea vor fi discutate astazi, asa e in viata", a declarat Geoana.

Sefii de consilii judetene considera ca merita putere sporita, motiv pentru care, vineri, vor propune un proiect de lege prin care institutiile deconcentrate vor intra in directa lor subordine.

Marul discordiei- candidatul la prezidentiale

In plina perioada de spalare de dosar, Adrian Nastase si-a anuntat de citeva ori intentia de a candida la prezidentialele din 2009, evident, doar "daca partidul ma vrea".

Nastase si-a prezentat in diferite interviuri avantajele. " Nu m-am schimbat din 2004, am aceeasi viziune despre dezvoltarea Romaniei, dar am ceva mai multa experienta", spunea Nastase pentru Rompres.

Mircea Geoana a admis ca Nastase are cele mai mari sanse de a deveni candidatul partidului, iar in contrapartida Nastase l-a propus ca viitor prim-ministru, spunind ca "asa e cutuma".

O piedica deloc de neglijat in calea reconstituirii tandemului Nastase- Geoana, acelasi care a functionat si la alegerile din 2004, este Ion Iliescu. Sustinator constant al lui Sorin Oprescu, iata, cotat cu 40% incredere in sondaje, cu doar 5 procente sub Basescu, Iliescu doreste sa amine luarea unei decizii in ce priveste candidatul la prezidentiale.

"Sint de acord cu Nastase, a raspuns diplomatic Iliescu chiar inaintea sedintei de vineri, adica sintem intr-o faza in care el isi anunta propria candidatura. Pot sa fie si altele. Asa ceva se decide intr-un Congres al partidului". Adica, cindva prin toamna sau chiar dupa alegerile parlamentare.

Se clatina capul lui Dancu

Surse din partid, spuneau ca Iliescu va incerca sa preseze pentru o demisie a lui Vasile Dancu, a carui filiala, Clujul, a pierdut alegerile. Iliescu nu a prea gasit insa sustinatori in acest demers, chiar Geoana spunind ca nu este "momentul rafuielilor".

La rindul lor, Dancu si Sirbu, si-au luat masuri de precautie si citiva lideri ai unor organizatii municipale cu rezultate slabe au renuntat la functii. Este de asteptat insa ca filialala Cluj sa treaca printr-un proces de reorganizare, lucru cerut si de Miron Mitrea.

Pe de alta parte, nu sint excluse surprizele, tinind cont ca o serie de lideri ai unor filiale, cum sint Muresul si Neamtul, si-au dat deja demisia. Sustinatorii lui Iliescu ar putea invoca aceste precedente si sa ceara imperativ demisia clujenilor.