Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pentru RRA ca rapoartele de monitorizare ale Comisiei Europene arata o "stare ingrijoratoare", iar situatia de astazi este rezultatul a ceea ce s-a intimplat in perioada 1990-1996. Ministrul mai spune ca semnalele din media trebuie analizate cu luciditate, transparenta fiind obligatorie "daca nu vrem sa ne intoarcem intr-un trecut de care nu vrem sa mai auzim". Potrivit unor surse de la Bruxelles, raportul din iulie va lansa un mesaj dur referitor la blocarea dosarelor de mare coruptie.

"Toate aceste rezultate, toate aceste recolte pe care le culegem astazi sint rezultatul unei actiuni sau inactiuni la nivelul societatii, undeva in zona anilor 1990-1996. Daca atunci s-ar fi intervenit coerent si reasezat justitia strucutural si functional in acord cu noua asezare constitutionala a tarii, astazi am fi avut o alta justitie", a afirmat ministrul Predoiu intr-o emisiune la Radio Romania Actualitati.

In opinia lui Predoiu reforma in sistem trebuie relansata, rezultatele urmind sa se vada undeva in jurul anilor 2009-2010. " Asta nu trebuie sa ne descurajeze. Dimpotriva, cu atit mai mult trebuie sa actionam", a spus ministrul.

Pe de alta parte, semnalele din media "negative sau pozitive, trebuie luate in serios si analizate", pentru a vedea in ce masura ele reflecta o realitate. " Ne place, nu ne place ce auzim, fara trasnparenta ne intoarcem intr-un trecut de care nu vrem sa mai auzim, daramite sa traim in el", declara Predoiu.

Ministrul sustine ca trebuie "sa ne obisnuim cu presiunea mediatica", dar si cu "presiunile politice". "Important este sa dam mijloace magistratului sa poata rezista acestor presiuni si sa-si faca treaba pina la capat".

In iulie, Comisia Europeana va da publicitatii raportul referitor la starea justitiei, care va reflecta in ce masura Romania a indeplinit angajamentele luate in momentul integrarii. Surse de la Bruxelles sustin ca nu se va activa caluza de salvgardare, dar ca raportul va transmite un mesaj dur in ce priveste stagnarea luptei anticoruptie si blocarea dosarelor ministrilor.