Liberalul Ioan Ghise, unul dintre initiatorii prevederii care obliga presa audiovizuala sa difuzeze un numar egal de stiri pozitive si negative, a votat impotriva acestei modificari atunci cand a fost supusa deciziei plenului Camerei Deputatilor. Votul lui Ghise a fost inregistrat prin sistemul electronic si figureaza pe site-ul Camerei Deputatilor. Contactat de HotNews.ro, Ghise a declarat ca este o "greseala a secretariatului tehnic", dar nu a spus ini ce fel a optat in momentul votului. " Am votat conform initiativei legislative", s-a multumit el sa spuna de trei ori in timpul discutiei, acuzand ca se incearca o deturnare a subiectului si o atacare a persoanei sale.

Potrivit site-ului Camerei Deputatilor, pe data de 15 aprilie, la ora 12.40, a fost supusa votului final "Respingerea PL 45/2008 privind completarea si modificarea Legii audiovizualului nr.504 din 2002", initiativa a deputatului PNL Ioan Ghise si a senatorului PRM Gheorghe Funar. Sistemul de vot electronic a inregistrat 196 de voturi "da", 13 "nu" si 7 abtineri.

In stenograma sedintei si inregistrarea video a acesteia, publicate tot pe site-ul Camerei Deputatilor, presedintele institutiei, Bogdan Olteanu, mentioneaza de doua ori cuvantul "respingere" in momentul anterior votului. "Comisia propune respingerea. Supun votului dumneavoastra propunerea de respingere a comisiei. Va rog sa votati." In acest caz, votul "da", inseamna automat un vot impotriva modificarii, iar acesta figureaza in dreptul deputatului Ioan Ghise.

Joi seara, contactat telefonic de HotNews.ro si intrebat "Cum ati votat in plenul Camerei Deputatilor in cazul initiativei privind stirile pozitive si negative", Ioan Ghise a declarat initial ca este vorba despre o eroare a aparatului tehnic, apoi a spus ca este o confuzie privind numarul proiectului supus votului, fara sa precizeze daca aceasta a fost facuta de aparatul tehnic sau de el.

"Dumneavoastra vreti de fapt sa ma discreditati", a reactionat parlamentarul si a inceput sa vorbeasca despre fondul initiativei sale legislative. La repetarea intrebarii, el a afirmat ca se incearca un atac la persoana pentru a deturna subiectul. "Vreti de fapt sa ziceti ca noi suntem doi nebuni", a declarat Ghise, adaugand ca nu este in peisajul public "de ieri - de azi". "Daca va cautati fraieri, sa stiti ca nu-i gasiti aici", a mai spus parlamentarul liberal.

Dupa ce a fost intrebat din nou, punctual, "Cum ati votat in momentul in care s-a supus votului final respingerea PL 45/2008 privind completarea si modificarea Legii audiovizualului nr.504 din 2002?", Ghise a raspuns "am votat conform initiativei legislative", sintagma pe care a repetat-o de doua ori.

In ultimele doua zile, de la adoptarea modificarii de catre Senat, Ioan Ghise a avut numeroase interventii in mass-media sustinand binefacerile modificarii Legii audiovizualului. Aceasta prevede ca televiziunile si radiourile sa difuzeze in programele lor un numar egal de stiri pozitive si negative. Senatorii au adoptat modificarea desi impotriva acestia s-au pronuntat, pe langa plenul Camerei Deputatilor, si Guvernul si CNA-ul, dar si doua comisii de specialitate din Senat: cea pentru drepturile omului, culte si minoritati si cea pentru egalitatea de sanse.