PSD si PNL ar trebui sa realizeze un pact de neagresiune ca faza premergatoare a unei guvernari comune, recomanda Institutul Social Democrat "Ovidiu Sincai", condus de Adrian Severin.

O alta recomandare a ISD vizeaza renuntarea la "retorica triumfalista" din partea conducerilor liberala si social-democrata si concentrarea actiunilor asupra castigarii alegerilor parlamentare si indepartarea presedintelui Traian Basescu de la putere, se arata intr-un raport de analiza politica a alegerilor locale din iunie 2008, dat publicitatii luni.

In opinia ISD, social-democratii trebuie sa-si desemneze candidatul la presedintie la inceputul acestei toamne, in urma unor alegeri interne in partid.

Raportul de analiza sustine ca rezultatele obtinute de principalele partide la alegerile locale arata ca PSD si PNL s-au inscris pe un trend ascendent, iar PD-L inregistreaza o descrestere accelerata.

Raportul nu contine insa nicio recomandare pentru PD-L. Directorul executiv al Institutului, Anne Juganaru, considera ca principala problema a liberal-democratilor este Traian Basescu: "Aici este marea problema a liderilor din PD-L: accepta o locomotiva de tipul lui Traian Basescu". In plus, dupa ce in PD-L s-a incercat crearea unor "insule de autonomie", la nivelul anumitor lideri, acestea au fost "suprimate", a adaugat Anne Juganaru.

Raportul porneste de la considerentul ca lupta politica nu este bazata pe principii ideologice, intre doctrinele de stanga si cele de dreapta, ci pe lupta intre populism si democratie, intre tabara "prezidentiala" si cei care opun "neo-cezarismului".