Initiativa pentru o Justitie Curata (IJC) acuza Comisia Juridica din Camera Deputatilor ca a incalcat Constitutia atunci cand a recomandat neinceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase in urma analizarii probelor de la dosar, atributie care revine strict puterii judecatoresti. Interventia IJC are loc dupa ce Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania a denuntat, la randul ei, procedurile urmate de deputatii-juristi in cazul Nastase.

„Decizia recenta a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor care recomanda neinceperea urmaririi penale in cazul fostului prim-ministru Adrian Nastase depaseste flagrant limitele madatului acordat Parlamentului de catre Curtea Constitutionala. Odata cu aceasta decizie, asistam la transformarea parlamentarilor in judecatori si a Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor in instanta extraordinara. In mod nepermis, Comisia Juridica a facut aprecieri ce tin de corectitudinea intocmirii unor acte de urmarire penala, necesitatea unor probe, natura si incadrarea juridica a faptelor, respectiv asupra vinovatiei celor vizati. Prin aceasta recomandare care vizeaza fondului dosarului, Parlamentul se substituie nepermis justitiei, singura care poate decide cu privire la existenta sau inexistenta unor fapte penale, respectiv cu privire la vinovatia persoanelor acuzate. Aceasta este o incalcare grosolana a principiilor statului de drept care presupune separarea puterilor in stat si o imixtiune grava in actul de justitie”, considera organizatiile neguvernamentale care fac parte din Initiativa pentru o Justitie Curata.

Si Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania considera, intr-un comunicat remis duminica presei, ca deputatii juristi s-au comportat in cazul Nastase ca „o veritabila instanta de judecata”, fapt interzis explicit de Constitutie. “Astfel, Comisia juridica, de disciplina si imunitati a Camerei Deputatilor a procedat, in ceea ce priveste propunerea pe care trebuia sa o faca Plenului Camerei, la o veritabila judecata a unor cauze penale, in sensul ca a procedat la audieri, la analizarea unor probe si, cel mai grav lucru, a transat cauzele din punct de vedere juridic ca o veritabila instanta de judecata", se arata intr-un comunicat. UNJR prezinta si un pasaj din motivarea Comisiei Juridice in cazul Adrian Nastase, precizand ca din punctul de vedere al Uniunii, membrii Comisiei fac aprecieri de natura jurisdictionala, depasind limitele puterii legislative: "comisia apreciind ca nu poate fi ceruta declansarea urmaririi penale de catre Camera Deputatilor „intrucat, pe fond, din analiza probelor existente la dosar, nu reies elemente care sa justifice aceasta cerere”.