Secretarul general al PSD, europarlamentarul Titus Corlatean, crede ca oficialii europeni sunt responsabili pentru esecul reformei in justitie pentru ca au acceptat raportarile privind numarul ministrilor, parlamentarilor si demnitarilor care vor fi anchetati si trimisi in judecata. In emisiunea Discutia saptamanii, realizata de Dan Tapalaga si difuzata de HotNews.ro si BBC, europarlamentarul liberal Renate Webber a declarat la randul ei ca, atunci cand sustine un nivel de asteptare nerealist, Comisia Europeana are probleme.

Titus Corlatean spune ca masurile pentru care Comisia Europeana va critica Romania sunt pentru lipsa unei reforme in justitie in ultimii trei ani. El crede ca oficialii europeni se asteptau sa vada realizate toate promisiunile care le-au fost facute in 2005.

  • "Este vorba de masuri la care un guvern de dreapta, incepand cu 2005, s-a angajat, chestiuni care au fost vandute frumos Comisiei Europene, o Comisie Europeana noua la acel moment, preponderent de dreapta, trebuie sa spunem si asta, pentru ca si comisarii europeni sunt si ei desemnati in baza unor criterii politice, ne place sau nu, de catre guvernele la putere in acel moment in Europa. Lucrul a functionat bine intre un guvern de dreapta in Romania si o comisie preponderent de dreapta la Bruxelles. Toate acele modificari legislative, incepand cu trecerea mecanismului de numire a sefilor procurorilor, procurorul general, seful DNA la ministrul justitiei si luarea acestei competente de la un CSM criticat puternic la acel moment, iata si alte modificari legislative care au fost facute, altele care, dimpotriva, erau necesare si nu au fost facute, ma refer la un nou cod penal, la un nou cod de procedura penala, la anumite garantii procedurale, lucrurile astea, acest talmes-balmes, acum isi spune cuvantul. Comisia Europeana va critica pe buna dreptate inconsecventa procesului de reforma a justitiei in Romania in ultimii ani."

Corlatean este al doilea europarlamentar social-democrat, dupa Adrian Severin, care critica oficialii Comisiei Europene.

  • "Comisia Europeana are ea propria responsabilitate atunci cand s-a angajat la acest drum si acum o spun ca euro-parlamentar, nu neaparat social-democrat, ca europarlamentar care are dreptul sa critice comisarii europeni. Domnul Frattini, care a venit si a mers in aceasta directie si care ne-a dat tot felul de lectii de cum se face reforma in justitie, cum se combate marea coruptie, domnul Frattini avea un trecut extrem de interesant in Italia, inainte de a veni la Comisia Europeana. Domnia sa a fost atacat nu doar in presa din Italia, ci in mecanisme judiciare ca avand legaturi cu anumite cercuri care nu faceau o activitate tocmai legala in Italia."

In ceea ce priveste stabilirea stachetei in cazul reformei in justitie, secretarul general al PSD crede ca fostul ministru Monica Macovei a facut o greseala atunci cand a promis oficialilor europeni anchete si trimiteri in judecata.

  • "Am asistat la o dezbatere intr-o comisie parlamentara la Parlamentul Europeanram, eram in acel moment euro-observator, care pur si simplu m-a stupefiat.(...) Ministrul justitiei la acel moment, doamna Macovei, a spus-o public in cadrul audierilor in comisia respectiva si eu mi-am notat scrupulos aceste amanunte. Faptul ca in perioada urmatoare vor fi anchetati si trimisi in judecata, si a dat cifre, cati parlamentari, cati ministri, cati inalti demnitari, era o situatie absolut nefireasca, pentru ca este bine de stiut, procesul de ancheta penala si detaliile legate de el nu era firesc sa fie cunoscute de un membru al puterii politice, al executivului, fie el ministru al justitiei. (...) Aceste lucruri cantitative au fost raportate sub capitolul Lupta impotriva inaltei coruptii, a fost introdusa insistent, s-au procesat si evident ca dupa aia mecanismul birocratic de la Bruxelles, care nu e judiciar, e birocratic, asteapta rezultate."

La randul sau, europarlamentarul liberal Renate Weber este de parere ca stabilirea unui nivel de asteptare nerealist arata ca si in Comisia Europeana sunt probleme.

  • "Comisia Europeana, atunci cand se duce foarte departe cu o anumita critica si lanseaza un nivel de asteptare foarte mare, are ea insasi probleme dupa aceea cand trebuie sa explice de ce de fapt nivelul de asteptare pe care ea l-a pus era nerealist."

Cu toate acestea, Weber nu crede ca recentele discutii interne privind procedura de urmarire penala a fostilor ministri va atrage vreo sanctiune din partea Comisiei Europene sau a Parlamentului European. Reprezentantul liberal crede, insa, ca pozitia oficialilor europeni ar putea duce la o concluzie privind modificarea Constitutiei.

  • "Eu vreau sa va spun ca la nivelul Parlamentului European, ii vad pe colegii mei foarte linistiti, adica, iertati-ma, nu taman Romania le este nr 1 pe lista de prioritati, sunt alte probleme cu care se confrunta fiecare tara la acest moment. Veti mai auzi probabil interventii din partea unor grupuri politice, dar acelea, din punctul meu de vedere, sunt chiar interventii politice. Deci, in Parlamentul European, daca cineva isi inchipuie ca parlamentarii dimineata cand vin la birou numai la asta se gandesc, vai! cum s-a mai rezolvat ceva in Romania, nu-i asa. Va fi o mare problema pentru Comisie sa acuze o Curte Constituionala ca din cauza unor decizii ale ei s-au facut pasi inapoi. (...) S-ar putea sa fie o referire in acest sens, in sensul in care ai o constructie institutionala si constitutionala in Romania care iti cere multiple avize pana cand procurorii sa poate sa ancheteze un caz. Si ne gandim la Constitutie care trebuie modificata."