Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Transparency International califica drept neconstitutionala recomandarea Comisiei Juridice de neincepere a urmaririi penale in dosarul Nastase.Organizatia atrage atentia ca motivarea deciziei bazata pe vicii de procedura contravine scopului declarat al imunitatii parlamentare si ca forul legislativ nu se poate substitui instantelor de judecata.

Alertata de decizia Comisiei Juridice de a nu aviza inceperea urmaririi penale a fostului prim-ministru si actual deputat, Adrian Nastase, organizatia Transparency International Romania (TI-Ro) isi manifesta indignarea fata de motivatia data ieri de Comisie.

TI-Ro argumenteaza ca avizarea inceperii urmaririi penale de catre cele doua Camere are exclusiv rolul de a proteja membrii parlamentului in caz de „posibile anchetari abuzive”, si nu de a decide daca exista sau nu dovezi concrete care sa justifice continuarea anchetei.

In plus, probele pentru solutionarea cauzei nu sunt luate in considerare decat in faza urmaririi penale, nu si la nivelul avizarii in Parlament. „Rezulta de aici ca singurul mandat al parlamentarilor este acela de a decide daca obiectul cercetarii este abuziv.”

Doar instanta judecatoreasca este in pozitia de a hotari vinovatia oricarui cetatean sau consistenta probelor din dosar, subliniaza tot Transparency International : „Parlamentul, ales pe considerente politice, nu are astfel de atributii jurisdictionale si nu se poate deci substitui instantei de judecata”.

In caz contrar, "Camerele ar incalca principiul democratic de separatie a puterilor in stat si ar constitui o noua piedica in fata procesului de justitie".

Transparency International cere membrilor Camerei Deputatilor sa cantareasca toate argumentele Comisiei Juridice, in limitele mandatului ei, si sa voteze responsabil saptamana viitoare.