Conflictul Tariceanu- Orban a facut prima victima, prefectul Catalin Deaconescu a fost demis din functie. Lucrurile nu se vor opri insa aici daca Orban refuza sa demisioneze din functia de lider PNL Bucuresti. Presa centrala relateaza ca Tariceanu l-a amenintat pe Orban ca il lasa fara Ministerul Transporturilor. "Voi uza de prerogativele de premier", ar fi spus Tariceanu, citat de Gindul. Mai mult, se pare ca premierul, care si-a anuntat deja candidatura la un nou mandat de presedinte PNL, intentioneaza sa preia si filiala Bucuresti a partidului, unde ar urma sa fie inscaunata o "conducere colegiala" in fruntea careia sa se afla insusi Tariceanu. Orban are insa in spate gruparea dura din PNL.

La doar doua zile dupa ce premierul i-a cerut lui Orban sa-si depuna mandatul din functia de presedinte al filialei Bucuresti, izbindu-se insa de refuzul transant al acestuia, a fost demis prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu. Acesta este un apropiat al lui Orban si a dat de inteles ca motivele indepartarii lui sint "de natura politica".

Locul liber a fost ocupat de Ioan Tincu, adjunct al sefului Corpului de Control din Ministerul de Interne, functie pe care a detinut-o in mai toate guvernarile, inclusiv in cea a lui Adrian Nastase, perioada in care Tincu era cunoscut ca un apropiat al lui Octav Cozminca.

Demis de la Transporturi?

Atacul lui Tariceanu impotriva lui Orban, vazut ca un potential contracandidat la sefia partidului, se duce pe mai multe fronturi.

Potrivit cotidianului "Gindul", premierul l-a amenintat, luni seara, in sedinta BPN, ca il demite din functia de ministru al Transporturilor daca refuza sa plece din fruntea organizatiei PNL din Capitala. " Am la indemina si mijloace guvernamentale", i-ar fi spus Tariceanu lui Orban, citat de Gindul.

Potrivit unor surse din PNL, citate de acelasi cotidian, Ludovic Orban si Crin Antonescu au fost chemati, separat, la Palatul Victoria, pentru a se evita un scandal din Biroul Politic.

Filiala Bucuresti- conducere colectiva cu Tariceanu in frunte

A doua cale de atac ar putea fi preluarea filialei Bucuresti de o "conducere colectiva" din care sa faca parte Dan Motreanu, Bogdan Olteanu, Vlad Moisescu si Eugen Nicolaescu. In fruntea colectivului ar urma sa se afle insusi premierul, scrie Evenimentul zilei.

Lupta pentru organizatia Bucuresti este perfect explicabila in contextul in care conducerea acesteia este cea care stabileste in ce colegiu uninominal vor candida liderii partidului. Aceeasi filiala are un cuvint greu de spus si in desemnarea candidatilor la congresul PNL care va avea loc la inceputul lui 2009.

Orban: Ma forteaza sa-l contracandidez

Ludovic Orban este perceput de Calin Popescu Tariceanu si de cei din jurul lui ca un potential pericol la alegerile pentru functia de presedinte PNL. Informatii referitoare la intentia acestuia de a se inscrie in cursa circula de ceva timp, unele alimentate chiar de Orban.

In noul context, Orban s-a plins ca i-a luat de multe ori "apararea premierului", desi acesta i-a facut "unele suprize neplacute" , dar ca acum "Tariceanu ma forteaza sa-l contracandidez".

Orban nu este insa singurul care viseaza la sefia PNL. Bogdan Olteanu cocheteaza si el cu ideea, surse liberale spunind ca a exercitat presiuni pentru demiterea lui Deaconescu, si ca n-ar fi chiar nefericit cu indepartarea lui Orban de la Transporturi si de la sefia Bucurestiului. Nici Crin Antonescu nu s-ar da inapoi de la o candidatura.

Reprosuri: nu l-a atacat pe Basescu in campanie

Taricenistii ii reproseaza lui Ludovic Orban faptul ca nu l-a atacat pe Traian Basescu in campanie si ca a avut o atitudine non-combat fata de PD-L.

Nu in ultimul rind, il acuza ca nu a dorit sa lanseze un semnal clar de vot favorabil lui Oprescu. Reticenta lui Orban a fost insa suplinita din plin de Crin Antonescu, Norica Nicolai, Puiu Hasotti si Dan Radu Rusanu, care s-au pronuntat clar pentru Oprescu.

Presa a relatat pe larg despre replica pe care Orban i-a dat-o lui Rusanu; "Voteaza tu cu Oprescu", surse din partid sustinind ca acesta a fost momentul de ruptura.

Aripa dura anti-Basescu

Orban ii are insa de partea sa pe durii partidului, cei pentru care Basescu este inamincul numarul unu al partidului si care pledeaza pentru o apropiere de PSD.

Norica Nicolai, frustrata de refuzul de a fi numita ministru al Justitiei, nu-l iarta pe Basescu, Crin Antonescu, si-a construit imaginea din anti-basescism, la fel si Puiu Hasotti.

Pina la aceasta campanie, si Orban facea parte din aceasta grupare, neratind nicio ocazie sa-l atace pe presedinte. Consilierii, autohtoni si straini, l-au sfatuit insa sa nu politizeze campania prin atacuri impotriva lui Basescu, iar Orban i-a ascultat. In asa masura, incit insusi presedintele l-a laudat pentru "prestatie", gest care imediat a alimentat speculatii potrivit carora Basescu ar urmari sa fractioneze PNL prin intermediul lui Orban.

Caline, nu-ti dai seama ce declansezi in partid

Ultimele trei zile au aratat ca Orban nu se va lasa usor inlaturat si ca prin sustinerea de care beneficiaza din partea unor vicepresedinti cu influenta, ar putea sa aiba succes. Motivatia procentelor scazute in Capitala, pare nesustenabila, in conditiile in care PNL a obtinut chiar mai putin la alegerile europarlamentare.

Avertismentul lui Orban: " Caline, nu-ti dai seama ce declansezi in partid" nu este o gluma. Filiala Bucuresti il sustine si un razboi in cea mai puternica organizatie, cu doar citeva luni inaintea alegerilor parlamentare, nu ar face decit sa slabeasca partidul.