Cu Iliescu si Voiculescu in frunte, PSD si PC au inceput negocierile pentru formarea Guvernului in toamna. Liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu, i-a cerut demisia vicepresedintelui Ludovic Orban pentru a elimina posibilitatea candidaturii acestuia la sefia partidului in 2009. Democrat-liberalii, sapuniti bine de Traian Basescu, incearca sa dreaga busuiocul si fac alianta cu PNG la Consiliul General al Capitalei, impotriva lui Oprescu. Asa arata scena politica dupa alegerile locale.

Alianta PSD+PC negociaza posturile in Guvern

Liderii PSD si PC s-au intalnit luni si au negociat structurile de conducere ale viitoarei Aliante PSD+PC, care urmeaza sa fie inregistrata la tribunal. Astfel, persoanele care vor face jocurile in Alianta PSD+PC sunt greii social-democrati Ion Iliescu si Adrian Nastase, Miron Mitrea si Viorel Hrebenciuc, Mircea Geoana, respectiv conservatorii Dan Voiculescu, Dan Ioan Popescu, Corneliu Ciontu, Bogdan Ciuca si Codrut Seres.

Conform protocolului dintre cele doua partide, PSD+PC vor intra numai impreuna la guvernare. Surse parlamentare din ambele partide au declarat ca in zilele urmatoare vor incepe si negocierile concrete pe functiile din viitorul Guvern.

PSD+PNL continua negocierile in tara

Social democratii au facut alianta cu liberalii in Consiliile Judetene si Locale, incercand sa izoleze PD-L. Cum PSD a obtinut 17 Consilii Judetene, in majoritate dintre acestea au batut palma cu liberalii pentru o sustinere reciproca in schimbul unei majoritati si a impartirii egale a functiilor de vicepresedinti.

Judetele Bistrita-Nasaud, Dolj, Botosani, Brasov, Maramures, Dimbovita si Olt sunt doar cateva din zonele de influenta PSD+PNL, iar negocierile continua.

Tariceanu vrea sa scape de Orban

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, a solicitat in Delegatia Permanenta a partidului demisia sefilor de filiale care au obtinut sub 15%. In acest procent se incadreaza si organizatia Bucuresti, Tariceanu cerand si demisia fostului candidat PNL pentru Capitala, Ludovic Orban.

Calin Popescu Tariceanu: “Conform unei decizii a Delegatiei Permanente a PNL, toate organizatiile care au obtinut sub 15% pe scorul politic sunt obligate sa isi depuna mandatul (...) Facem acest lucru pentru a da posibilitatea atat acestor organizatii, cat si intregului partid, sa obtina un scor mai bun la viitoarele alegeri”.

Potrivit surselor HotNews.ro, Tariceanu vizeaza demisia lui Ludovic Orban nu pentru rezultatele slabe de la locale, ci pentru a inlatura un posibil adversar la functia de presedinte al partidului. De altfel, Tariceanu s-a grabit sa-si anunte candidatura pentru sefia partidului.

Congresul liberalilor, unde se va discuta si sefia partidului, este programat in 2009, iar in interiorul PNL se stie de intentia lui Ludovic Orban de a accede la fotoliul de presedinte.

Aceleasi surse sustin ca rezultatul slab a lui Orban a fost un pretext pentru a i se cere demisia. De altfel, si vicepresedintii dizidenti Crin Antonescu si Norica Nicolai i-au luat apararea lui Orban, explicand ca filiala Bucuresti trebuie analizata separat.

Replica lui Orban Ludovic Orban a fost una pe masura.

Ludovic Orban: “Nu-mi dau demisia! "In mai multe situatii de-a lungul timpului, mi s-a solicitat demisia. Raspunsul meu a fost ca nu cunosc această institutie si, atata timp cat consider nu sunt responsabil de anumite rezultate care apar conjuctural intr-o situatie de moment, nu imi dau demisia".

Conflictul Tariceanu-Orban se rasfrange asupra prefectului Capitalei. Potrivit agentiei Newsin, prefectul Capitalei, Catalin Deaconescu, a declarat miercuri ca premierul Calin Popescu Tariceanu i-ar fi comunicat ca il va demite din functie, fara insa a-i da explicatii.

De altfel, Newsin informeaza, citind surse liberale, ca Deaconescu este un apropiat al lui Ludovic Orban, iar intentia premierului de a-l demite are legatura cu scandalul din interiorul PNL.

Liderii PD-L, urecheati de Basescu, fac alianta cu PNG

Esecul pierderii Bucurestiului nu a scapat netaxat de Traian Basescu, care i-a facut cu ou si cu otet pe liderii PD-L. Conform unor surse de la varful PD-L, Liviu Negoita si Adrian Videanu au primit reprosurile sefului statului. Negoita a fost criticat de Basescu pentru incapatanarea de a nu candida la primaria Capitalei, iar lui Videanu I s-a reprosat faptul ca a avut o activitate slaba in functia de primar.

Adrian Videanu a declarat marti public ca "isi asuma alaturi de Vasile Blaga, esecul de la Bucuresti".

Adrian Videanu: "Imi asum alaturi de Vasile Blaga esecul de la Bucuresti. Nu-mi pare rau de nimic din ce am facut in Bucuresti. Din punct de vedere administrativ, imi reprosez lipsa de comunicare cu bucurestenii, carora trebuia sa le explic beneficiile proiectelor incepute in timpul mandatului sau.(...)Nu primarul general este urbanistul numarul 1 al orasului, specialistii trebuie sa-si spuna cuvantul".

Aceleasi surse sustin ca in urmatoarea perioada vor cadea capete in PD-L si vor fi taxati liderii de filiale care au obtinut rezultate slabe la alegerile locale. Strategia

democrat-liberalilor va fi una de opozitie dura, acestia intentionand sa-i puna piedici lui Sorin Oprescu la Capitala.

De altfel, vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a anuntat tot marti ca PD-L si PNG au batut palma la Consiliul General al Municipiului Bucuresti pentru formarea unei majoritati. Astfel, PDL si PNG au impreuna 28 din cele 55 de posturi de consilier - suficiente pentru formarea majoritatii in Consiliu.

Videanu a declarat ca datorita majoritatii pe care o au impreuna, PD-L si PNG vor da viceprimarii Capitalei. Astfel, democrat-liberalii il vor propune pe Razvan Murgeanu, iar PNG pe Robert Ionescu.