Biroul Electoral Central a decis ca la Voinesti, unde Neculai Ivascu, candidatul PSD care a murit ieri dimineata, in timpul scrutinului, a fost ales primar, sa fie declarat edil al localitatii contracandidatul liberal al acestuia din turul 2, anunta televiziunile de stiri.

Alegerile pentru primarie din comuna ieseana Voinesti au fost castigate de Neculai Ivascu, candidatul decedat duminica, chiar in cursul desfasurarii alegerilor. Neculai Ivascu (PSD) a castigat primaria localitatii cu 1051 de voturi, iar contracandidatul sau a obtinut 1028. Biroul Electoral Central a decis sa acorde victoria invinsului in scrutinul de ieri, in conditiile in care invingatorul in alegeri a murit in timpul scrutinului, iar diferenta dintre cei doi candidati a fost foarte mica.

  • PSD va contesta in instanta decizia BEC

Liderul social-democrat Mircea Geoana a anuntat, insa, ca PSD va cere anularea in instanta a deciziei Biroului Electoral Central si cere organizarea de noi alegeri la Voinesti, considerand decizia BEC ca fiind "ilegala si imorala".

"Aceasta hotarare este profund ilegala si imorala. Procesul electoral a fost viciat de decesul unuia dintre candidati si, ca urmare, BEC ar fi fost obligat de lege sa hotarasca repetarea alegerilor pentru a permite o confruntare echitabila. In cazul in care BEC nu revine asupra deciziei sale, PSD se va adresa justitiei pentru a cere anularea acestei hotarari ilegale si profund imorale", a declarat Mircea Geoana. El a mai adaugat ca, daca justitia nu va rezolva in timp util aceasta situatie, PSD va organiza un referendum pentru a cere repetarea alegerilor.

Biroul Electoral Central a anuntat ieri ca nu poate lua o decizie inainte de incheierea procesului de votare si nici nu il poate intrerupe, din cauza ca in Romania nu exista o lege care sa prevada asemenea situatii, motiv pentru care scrutinul de la Voinesti a mers mai departe pana seara, iar oamenii au continuat sa il aleaga pe candidatul mort.

Neculai Ivascu a murit ieri dimineata la spital, din cauza unei probleme de sanatate. In varsta de 58 de ani, el suferea de o afectiune cronica a ficatului. Neculai Ivascu era primar la Voinesti din anul 1990.

Asociatia Pro Democratia solicitase, in cursul zilei de ieri, suspendarea procesului de votare de la Voinesti. Potrivit NewsIn, Pro Democratia sustinea ca a primit sesizari din partea cetatenilor din comuna Voinesti-Iasi, potrivit carora o parte dintre alegatori nu s-ar mai fi prezentat la vot, fiind sustinatori ai candidatului PSD, Neculai Ivascu.

Pro Democratia a solicitat ieri suspendarea procesului electoral din comuna Voinesti-Iasi, invocand faptul ca scrutinul va fi in mod evident viciat din cauza existentei in fapt a unei singure candidaturi in aceste alegeri.